Ország-világ

2017.10.17. 21:30

Október ismét a látás hónapja: az évszázad népbetegsége lehet a száraz szem

Fájó, kipirosodott szem, rossz közérzet, fáradtság - ezekkel a tünetekkel járhat, ha a szem kiszárad. A szakemberek szerint percenként tizenkétszer kellene pislognunk, de a monitorok és kijelzők miatt ezt sokkal kevesebbszer tesszük meg.

Pavló Péter

Mire figyeljünk cseppentéskor?


Sokaknak okoz problémát, hogy nem tudnak a saját szemükbe cseppenteni. Dr. Végh Mihály szerint azonban ez idővel megtanulható. – A legfontosabb, hogy ne az alsó szemhéjunkat húzzuk le, mert az idővel kitágul, a szemcsepp pedig ki fog folyni belőle. Ehelyett a felsőt húzzuk feljebb, és nézzünk egyenesen a cseppentőbe. Nem baj, ha mellémegy, sok próbálgatás után előbb-utóbb hozzászokunk, és sikerülni fog – mondja a szakember.

– Titkárnőként rengeteget dolgozom számítógép előtt, de egyébként is mobiltelefon-függő vagyok. Néhány éve kezdtem el érezni, hogy nap közben egyre többet fáj a szemem. Az orvosom műkönnyet javasolt, mert a folyamatos igénybevétel miatt jóval kevesebb könnyet termel a szemem, mint kellene – mesélte olvasónk, a 37 éves Judit.


– A szüleim szemproblémái miatt sokat jártam a szemészetre kivizsgálásra. Szerencsére eddig nem találtak semmit, az orvos szerint viszont a szemem hajlamos lehet a kiszáradásra, amire oda kell majd figyelnem – számolt be élményeiről másik olvasónk, a 28 éves Gábor.


A szakemberek szerint a szemszárazság az évszázad népbetegségévé válhat, mert sokaknak csökkent a könnytermelése. Szerencsére ma már tehetünk ellene.

Növekvő probléma

A Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma idén is meghirdette a látás hónapját. Az egész októbert felölelő kampányt a szakemberek a magyarországi látáskultúra javítása érdekében indították útjára néhány éve, amire a szemészek szerint ma hazánkban igen nagy szükség van.

35 éves kor felet évente egyszer el kellene menni a szemészhez" – dr. Végh Mihály egyetemi docens.


– Sajnos a rohanó világban nem törődünk a saját látásunkkal, pedig nagyon fontos lenne. A megfelelő korrekcióval (legyen az műtét vagy egy jól kiválasztott szemüveg) nagyot javulhat az életminőségünk, arról nem is beszélve, hogy a kellemetlen tünetek – fejfájás, a szem fájdalma – elkerülhetők – mondja dr. Végh Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának docense.

A szakember szerint a technológia és az életvitelünk változása miatt a legnagyobb problémát jelenleg a szem szárazsága okozza, ami – ha nem figyelünk rá eléggé – az évszázad népbetegségévé nőheti ki magát.

– Önmagában már ma is több azoknak a pácienseknek a száma, akik kisebb mértékű szemszárazságra panaszkodnak, mint ezelőtt 5-10 évvel – tette hozzá dr. Végh Mihály.

Egy szempillantás alatt

A szakemberek szerint a szem szárazságát több tényező is okozhatja. Sokaknál a folyamatos számítógép- és/vagy mobiltelefon-használat hozza elő, de rossz hatással lehet a szemre a légkondicionáló berendezések vagy a fűtés intenzív használata is. Emiatt már nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is a veszélyeztetett kategóriába sorolhatók.


– Percenként átlagosan tizenkettőt kellene pislognunk, azonban ha valamilyen kijelzőt nézünk, ez a szám jelentősen lecsökkenhet. Sajnos ilyenkor a figyelmünket leköti az általunk nézett dolog, így nem vesszük észre, hogy pislognunk kellene. Emiatt erre tudatosan kellene figyelnünk – árulta el a Szemészeti Klinika docense.

A szemszárazság tünetei ráadásul igen változatosak lehetnek. A legenyhébb esetben úgynevezett „idegentárgy-érzés" jelentkezik, ami nemcsak a szemnek kellemetlen, de a hangulatunkat is képes rontani. Másrészről a szem kipirosodhat, fáradtabb lesz.

A látás hónapja alatt Magyarországon a legtöbb látszerésznél és optikusnál, valamint az erre szakosodott üzletekben ingyenes a teljes körű szemvizsgálat.


– A könny alapvetően azért van, hogy stabil optikai közeget biztosítson a szemnek, vagyis éles képet lássunk. Emellett természetesen a fertőzésektől is igyekszik megvédeni bennünket. Fontos tudni, hogy minden egyes pislantásnál új könnyréteg kerül a szemünk elé. Ha ez nincs meg, az hosszú távon nemcsak kellemetlen, de a szaruhártya megbetegedését is okozhatja – jegyezte meg dr. Végh Mihály.

Megoldás lehet a műkönny

A szemészeti klinika szakembere szerint szerencsére ma már egy 10 perces rutinvizsgálattal is megállapítható, ha valakinek könnytermelési problémája van kialakulóban.


– A műkönnyek segítenek ezt a bajt orvosolni. Arra viszont mindenki figyelmét felhívnám, hogy senki ne vegyen magától műkönnyet a patikában, előtte mindenképpen keressen fel egy szemészt. Ez azért fontos, mert nem biztos, hogy az adott műkönny azt a problémát orvosolja, ami az illetőnek a tüneteket okozza – hangsúlyozza a szakember.


Dr. Végh Mihály szerint ugyanakkor a mai műkönnyek már nagyon megbízhatók, és az évtizedeken át tartó tartós használat sem okoz semmilyen problémát. A szakorvos szerint változó, hogy kinek mennyit kell cseppentenie a szemébe, előrehaladottabb esetben lehet napi 3-5-ször is.

Az olvasó kérdezi


– Milyen időközönként kell szemészeti kivizsgálásra járni? – tette fel a kérdést olvasónk, Andrea.

– Évente egyszer érdemes lenne ellátogatni egy rutinvizsgálatra – adta meg a választ dr. Végh Mihály. A szakember szerint általánosságban elmondható, hogy 35-40 éves kor előtt nem várható lényeges változás a látásban, 35 éves kor felett viszont már érdemes legalább évente egy szűrésre elmenni. – Természetesen ha az illetőnek hamarabb jelentkeznek a panaszai, akkor azonnal fel kell keresni az orvost – mondta az egyetemi docens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában