szavazásértékelés

2019.11.28. 10:53

Olvasóink úgy gondolják, a szovjetek által elhurcoltakra örökre emlékeznünk kell

E heti szavazáshoz kapcsolódó kérdésünk is erre a szomorú időszakra vonatkozott.

Úgy tartja a fáma, hogy az úgynevezett művelt világ, vagyis a vasfüggönyön túli, nyugati szféra Szolzsenyicin gulágról szóló művei kapcsán szerzett tudomást a Szovjetunióban 1917 óta zajló, megtorló folyamatokról. A bolsevikok, miután 1917. november 7-én hatalomra jutottak Oroszországban, igyekeztek ellenőrzés alatt tartani mindazokat, akiket származásuk, politikai meggyőződésük, vallásosságuk, az átlagosnál jobb anyagi helyzetük, képzettségük miatt vagy más oknál fogva „a nép ellenségének” minősítettek. Ennek két legfontosabb eleme az „elszigetelés” és a kényszermunka volt.

Magyarországon 1944 őszén, miután a Vörös Hadsereg átlépte a határt, nyomban megkezdődött a 16 és 55 év közötti polgári lakosságból a férfiak és nők összegyűjtése és munkatáborokba hurcolása. Egyes becslések szerint az elhurcoltak száma akár 900 000 is lehetett.

E heti szavazáshoz kapcsolódó kérdésünk is erre a szomorú időszakra vonatkozott, azt kérdezve olvasóinktól, volt e érintett családjukban?

Olvasóinknak majdnem a fele, 44%-a választotta azt a választ, miszerint volt érintett felmenőik között, akiket elhurcoltak az oroszok. Szomorú ezt olvasni, hiszen tudjuk, volt olyan korszak hazánk történetében, amikor kiradírozták a kényszermunkáról, elhurcolásról szóló fejezetet, ám meg nem történtté nem tudták tenni.

38%-a olvasóinknak úgy válaszolt, hogy nem volt a családban érintett, ám erre a tragédiára mindenkinek emlékeznie kell. Az összetartás és az emlékezés ereje nyilvánult meg itt, ami szép és jellemző a magyarságra.

Olvasóink 10 %-a választotta a nem tud róla, és mert rég volt, nem is érdekli választ, ők minden bizonnyal fiatalok még, akik szerencsére nem élték át azt a korszakot, s ha majd eljön az ideje bizonyára tájékozódni fognak a magyar történelem eme korszakáról is.

Szavazóink 8%-a választotta a mi családunk felszabadításként élte meg az érkezésüket választ, ami jelentheti azt, hogy nem tudtak a lakosság tömeges elhurcolásáról, így remélhetjük, hogy a későbbiekben majd kiszélesítik tudásukat ebbe az irányba is.

[eweb-voting id="4752051"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában