Hallgassa élőben!

Öngyilkos merénylő robbantott egy kabuli minisztérium épületénél, többen meghaltak

Gyalogos öngyilkos merénylő robbantott a kabuli vidékfejlesztési minisztérium épületénél hétfőn, legalább 12-en életüket vesztették és 31-en megsebesültek - mondták el helyi tisztségviselők.

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett, szócsövén, az Aamák “hírügynökségen” keresztül.
    
Hasmat Sztanakzai kabuli rendőrségi szóvivő szerint a hivatal nyugati kapujánál követték el a merényletet helyi idő szerint egy óra körül, amikor nagy volt a forgalom az épület bejáratánál.
    
Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak – mondta el Nadzsíb Danis afgán belügyi szóvivő.
    
Az Iszlám Állam dzsihadistáin kívül a muzulmán tálib felkelők, illetve a velük szövetséges Hakkáni-hálózat tagjai szoktak hasonló merényleteket elkövetni Afganisztánban.
    
Az afganisztáni tálibok szombaton háromnapos tűzszünetet jelentettek be a ramadánt lezáró ünnepekre a helyi biztonsági erőkkel szemben. Jelezték: döntésük nem vonatkozik a külföldi “megszállókra”. Az afganisztáni konfliktus kezdete és a tálib rezsim megbuktatása óta ez volt az első alkalom, hogy a lázadók tűzszünetet hirdettek. Napokkal korábban a kabuli kormány feltétel nélküli fegyverszünetet rendelt el az íd al-fitr alkalmából, június 12. és 20. között. A kabinet tűzszünete azonban nem vonatkozik az Iszlám Állam elleni harcokra.
    
A tálibok és a kormányzat azt követően hirdetett kölcsönösen egyoldalú fegyvernyugvást, hogy afgán vallástudósok történelmi jelentőségű fatvát adtak ki, amelyben tűzszünetet javasoltak, és a terrorizmust iszlámellenesnek nyilvánították. A 34 afgán tartományból összegyűlt vallási elöljárók tanácsa, a loja dzsirga az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket és robbantásokat. A tálibok elítélték a tanácskozást, mondván, a szent háborújuk a külföldi “megszállók” ellen indokolt.

Flick a szezon végén távozna a Bayerntől
Hans-Dieter Flick vezetőedző a szezon végén távozna a Bayern München labdarúgócsapatától.
Az UVSE került előnybe a döntőben
Az UVSE nyerte a Dunaújváros elleni első mérkőzést a női vízilabda-bajnokság döntőjében.
Bajor mintához igazodhat a külföldi egyetemek hazai szabályozása
A kiigazított felsőoktatási törvény az innovációs tárca szerint minden további próbát kiáll majd, és az egyetemek is meg tudnak felelni az előírásoknak.
Kiutasítottak tizennyolc orosz diplomatát Csehországból
A cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.
Gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítást ígérnek a bankok
Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét.
Döntetlent játszottak Pakson
A Paks hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Zalaegerszeggel.