Ország-világ

2014.01.15. 13:52

˝Orbán a magyar Putyin˝

A Kommerszant azt is tudni véli, hogy a magyar vállalatok közül az orosz Atomenergomashoz tartozó Ganz-EEM nevű cég lehet a Roszatom egyik beszállítója.

Részletesen foglalkozott [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök keddi oroszországi munkalátogatásával és az orosz-magyar nukleáris energetikai megállapodás aláírásával az orosz sajtó szerdán.

Mint korábban írtuk, a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és Oroszország között, amelynek keretében egyezséget írtak alá két új paksi erőművi blokk építéséről.

A Kommerszant azt emelte ki, hogy Oroszország a költségvetési hiány ellenére is hatalmas összegeket fordít a nemzetközi színtéren folytatott "nukleáris energetikai expanzióra". A lap szerint az Oroszország és Magyarország közötti megállapodás váratlan volt, hiszen a magyar vezetés évekig azt ígérte, hogy pályázatot hirdet a paksi atomerőmű bővítésére.

A Kommerszant azt is tudni véli, hogy a magyar vállalatok közül az orosz Atomenergomashoz tartozó Ganz-EEM nevű cég lehet a Roszatom egyik beszállítója.

A Kommerszant kiemelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentését, miszerint Magyarország teljesíti a Déli Áramlat európai földgázvezeték megépítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit, a szerződésben előírt minden tételt.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna
A lap szerint "semmi és senki nem kényszerítette Orbán Viktort arra, hogy éppen ezen a találkozón fordítsa a figyelmet az Európai Bizottság és az Európai Uniónak (EU)a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításában részt vevő tagállamai közötti konfliktusra".

Az EU energetikai bizottsága gyakorlatilag ultimátumot adott ezeknek az országoknak, hogy lépjenek ki a beruházásból - írta a lap.

A gazeta.ru című orosz internetes újság már keddi kommentárjában előre jelezte a nukleáris energetikai megállapodást. A Putyin atomenergiai Európai Uniója című cikkben [namelink name="Szergej Pikin"], az Energetikai Fejlődés nevű orosz alapítvány elnöke azt írta, hogy "a Roszatom javára hozott magyar döntés előre elhatározott volt".

Elsősorban műszaki okokból, mert a működő és a megépítendő energiablokkok ugyanolyan típusúak, és mert a személyzetet is drága lenne más reaktorok működtetésére kiképezni. Másodsorban azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök és [namelink name="Vlagyimir Putyin"] között nincs kibékíthetetlen politikai ellentét annak ellenére, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, Oroszország pedig a saját politikai szövetségét építi, az Eurázsiai Uniót - vélekedett a szerző.

[namelink name="Jevgenyij Mincsenko"] orosz politológus szerint az Orbán Viktorról alkotott kép a politikust egyfajta magyar Putyinnak ábrázolja.

"Mindketten a hagyományos, konzervatív értékek mellett állnak ki, értékelik a szuverenitást, parlamenti párttöbbségre támaszkodnak. Így viszonylag könnyű a dolguk gazdasági kérdésekben is megállapodni" - közölte.

A hatalomhoz közeli Izvesztyija arról is beszámolt, hogy az orosz elnök mennyire szívélyesen fogadta és üdvözölte a magyar miniszterelnököt, majd a tárgyalások végén maga kísérte ki vendégét a novo-ogarjevói rezidencián.

Brüsszel nem foglalt állást, legyen-e tendereztetés

Az Európai  Bizottság soha nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy kell-e  tendereztetni vagy sem a paksi atomerőmű tervezett bővítésének  ügyében - válaszolta a testület energiaügyekért felelős szóvivője  egy magyar újságíró kérdésre Brüsszelben szerdán.  

"A megállapodás közbeszerzési vonatkozásait hamarosan meg  fogják vizsgálni a szakértők, de egyelőre nem tudunk véleményt  mondani arról, hogy összhangban vannak-e ezek a rendelkezések az  uniós szabályokkal" - mondta Berger, aláhúzva, hogy a közbeszerzésre  vonatkozó EU-szabályok betartása minden érintett félnek érdeke.  

Egyes állításokkal szemben a bizottság sosem nyilatkozott arról,  hogy a magyar hatóságok hagyják el vagy tartsák meg a pályáztatást -  fogalmazott Günther Oettinger energiaügyi biztos szóvivője.  

A szóvivő közölte: Magyarország eleget tett kötelezettségének,  és időben eljuttatta Brüsszelbe az atomenergia békés felhasználása  terén kötendő magyar-orosz együttműködési megállapodás tervezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában