Ország-világ

2009.03.15. 18:08

Orbán: Az elmúlt hét év nem része a rendszerváltásnak

"Vissza kell követelnünk a hazánkat a reménytelenség embereitől, akik vissza akarták forgatni az idő kerekét" - mondta a Fidesz elnöke a párt március 15-i ünnepségén.

Itt az ideje, hogy Magyarország azoké legyen, akik szeretik ezt az országot, a népét, a nyelvét, a földjét, akik akkor is szeretik, amikor éppen nem könnyű, akik akkor is kitartanak mellette, ha ezt nem tudja meghálálni - mondta Orbán Viktor vasárnap a Fidesz március 15-i ünnepségén a Budai Várban. A Fidesz elnöke szerint ahogy '48-ban is volt hite és bátorsága a magyaroknak, hogy visszaköveteljék saját hazájukat, most is vissza kell szerezni az országot a "régi világ képviselőitől", akik az elmúlt hét évben tönkretették. Orbán Viktor úgy vélte: az elmúlt hét év nem része a rendszerváltásnak, csupán a múlt restaurálása, amikor a hatalom ugyanazokat az eszközöket alkalmazta, amelyek a rendszerváltás előtt is csődbe vitték az országot.

"Nekünk senkivel szemben sem kell meghunyászkodnunk, vissza kell követelnünk a hazánkat a reménytelenség embereitől, akik vissza akarták forgatni az idő kerekét" - mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor szerint ahogyan '48-ban is, ma is a hit a legfontosabb, amire szükség van ahhoz, hogy végbevigyék a változást. A világválságot egy mélyebb változás jeleként értékelte Orbán Viktor, aki szerint a 19. századhoz hasonlóan most is új világ van újjászületőben. "A világ hétmérföldes lépésekkel új irányba indult, mi viszont vakvágányon állunk" - fogalmazott.

Orbán Viktor a Fidesz rendezvényén. Fotó: Index/Barakonyi Szabolcs

Orbán Viktor a Fidesz rendezvényén. Fotó: Index/Barakonyi Szabolcs
A Fidesz elnöke szerint az elmúlt hét év nem a rendszerváltás része, csak egy szocialista restaurációs kísérlet volt, ami azért kaphatott lábra, mert Magyarország újjászületése elmaradt, a rendszerváltás lebontotta ugyan a régi világot, de újat nem tudott teremteni helyette. Orbán Viktor úgy látja: most már nem lehet halogatnia a teljes megújulást, és nem válságkezelő csomagokra, hanem teljes megújulásra van szükség az elmúlt 20 évhez képest is, és már nem elég folytatnia a restauráció miatt félbeszakadt rendszerváltást.

A Fidesz elnöke beszélt arról is, hogy hisz Magyarország megújításában, mert ők kezdtek bele és tudják: amibe belekezd az ember, azt végig kell csinálni. "Célt fogunk érni, mert mi tudjuk: az igazi kérdés mindig az, hogy az ember hová tartozik" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: ma ezt kell eldönteni, hogy a tegnap rabjai vagy a holnap szabadjai akarnak lenni, márpedig ők, mint fogalmazott, azt akarják, hogy gyermekeik, unokáink is holnap a szabadjai legyenek.

A nagy megújulás kezdete előtt ez az utolsó március 15-e - mondta még ünnepi beszédében a Fidesz elnöke. Hozzátette: minél tovább húzza a régi hatalom, annál nagyobbat fognak bukni, amikor eljön az igazság pillanat, amikor eljönnek a holnap szabadjai, hogy új irányba fordítsák Magyarországot és elindítsák a jövőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában