Ország-világ

2019.04.11. 17:19

Orbán: hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád-vasútvonal építési szerződéseit - fotók

A kormányfő a Kína-Közép-Kelet-Eu­rópa csúcs­ta­lál­ko­zón tárgyal Horvátországban.

MTI

Hamarosan aláírhatják a Budapest-Belgrád-vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó építési szerződéseket - közölte Orbán Viktor pénteken a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés Dubrovnikban zajló csúcstalálkozóján.


A kormányfő kifejtette: tekintettel a mély és átfogó világgazdasági és világpolitikai változásokra, meggyőződése, hogy a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködési formátum megtartása valódi európai érdeket szolgál.


Hozzátette, a közép-európai országok politikája a józan észen és a racionalitáson alapul, ezért a "kölcsönös tisztelet" az alapja a nemzetközi kapcsolataiknak, és ez tükröződik a Kínával folytatott sikeres többoldalú együttműködésben is.

Orbán Vik­tor a Kína-Közép-Kelet-Eu­rópa csúcs­ta­lál­ko­zón. Fotó: MTI (galéria)

Jelezte továbbá, hogy idén ünneplik a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját.


A Belgrád-Budapest közötti vasútvonal korszerűsítésével kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a régió legerőteljesebb infrastrukturális beruházása kínai pénzügyi és technikai hozzájárulással valósul meg. Ez a "folyosó" kínálja majd a leggyorsabb szállítási útvonalat Kína és Európa nyugati fele között - jelezte, azt is kiemelve, hogy a projekt a szabadkereskedelmet előmozdító Egy övezet, egy út kezdeményezés integrált része.


Reményét fejezte ki, hogy olyan további projektek is megvalósulhatnak, mint például a Budapest és Bukarest közötti, nagy sebességű vasúti összeköttetés.


A miniszterelnök beszédében szólt a közép-európai régióba utazó kínai turisták számának jelentős növekedéséről, valamint a kínai nyelv tanulási lehetőségének bővüléséről.


Korábban írtuk:


[namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök csütörtök délután a horvátországi Dubrovnikba utazott, ahol részt vesz a nyolcadik "16+1" csúcstalálkozón, amely Közép- és Kelet-Európa, valamint Kína vezetőinek legfelsőbb szintű gazdasági együttműködési fóruma - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t.


A magyar delegáció tagja [namelink name="Szijjártó Péter"] külgazdasági és külügyminiszter is. A program csütörtök este a részt vevő országok díszvacsorájával kezdődött, majd pénteken üzleti fórummal, plenáris üléssel és gazdasági együttműködési megállapodások aláírásával folytatódik.

Orbán Vik­tor a Kína-Közép-Kelet-Eu­rópa csúcs­ta­lál­ko­zón. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök külön kétoldalú megbeszélést is folytat Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel - közölte a sajtófőnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában