Ország-világ

2019.05.13. 15:06

Orbán-Trump találkozó - Trump: Orbán Viktor jó munkát végez az országa biztonságának megőrzésében - Videó

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Michael Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Munkatársunktól

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.


Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik.       

Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak.

    

Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Leszögezte, hogy ez a jelenség Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele.    

A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi - hangoztatta.    

 

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd


Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki.    


Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket.    

 

Donald Trump amerikai elnök (b) és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfő beírt az emlékkönyvbe 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Donald Trump amerikai elnök (b) és vendége, Orbán Viktor miniszterelnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében, ahol a magyar kormányfő beírt az emlékkönyvbe 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd


A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik. Emlékeztetett arra, hogy a nép több alkalommal ezt a kormányt választott meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak.

    

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Michael Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte.

    

A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.  

    

Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd


Donald Trump amerikai elnök a tájékoztatón Iránról szólva azt mondta: Irán nagy hibát követne el, ha megpróbálna fellépni az Egyesült Államok ellen, miután Washington repülőgép-anyahajót és harci gépeket küldött a térségbe. Arra figyelmeztette Iránt: "ha csinálnak valamit, nagyon megszenvedik majd".


Arra az újságírói kérdésre, amely konkrétumokat tudakolt, az elnök csak annyit válaszolt: az érintettek "tudják, hogy mire gondolok". Mindazonáltal azt hangoztatta, hogy az amerikai kormány egyelőre várakozó állásponton van.


Korábban írtuk:

A Fehér Ház a Facebook oldalán tett közzé egy videót Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozójáról:

 

Az amerikai elnök a sajtótájékoztató elején megjegyezte: Orbán hozzá hasonlóan ellentmondásos személyiség, de ez szerinte rendben van, a magyar kormányfő jó munkát végzett, megőrizte országa biztonságát. Mint mondta, megismerkedtek Orbánnal, NATO-ügyekről beszéltek és kereskedelemről fognak tárgyalni - számolt be az eseményről a 24.hu.

Orbán: az amerikai-magyar stratégiai szövetség kiterjesztése a cél

Az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki amerikai látogatsának fő céljaként  Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol Donald Trump amerikai elnök fogadta munkalátogatáson.


A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket.    


A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.

 

Trump: Orbán Viktor jó munkát végez az országa biztonságának megőrzésében

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.


Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik.    Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak    Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy Európában óriási problémát okoz.


Korábban:

Megkezdődött Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója hétfőn a washingtoni Fehér Házban.


Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük.

    

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.


Korábban írtuk:

Orbán Viktor kormányfő főbb találkozói, tárgyalásai 2019 eleje óta

Donald Trump amerikai elnök hétfőn fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a washingtoni Fehér Házban. Orbán Viktor kormányfő fontosabb találkozói, tárgyalásai az év eleje óta az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása szerint:

  • 2019. január 1-2. - Orbán Viktor miniszterelnök Brazíliavárosban részt vett Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatásán, majd 2-án kétoldalú megbeszélést folytatott az új elnökkel. A magyar kormányfő január 1-jén Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is találkozott, aki szintén részt vett a beiktatási ünnepségen.
  • 2019. február 7. - Pozsonyban a visegrádi országok (V4) kormányfői - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak.
  • 2019. február 11. - Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.
  • 2019. február 18-19. - Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, miután elmaradt a visegrádi négyek és Izrael csúcstalálkozója Lengyelország távolmaradása miatt.
  • 2019. március 21-22. - Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletén.
  • 2019. április 12. - Orbán Viktor miniszterelnök Dubrovnikban a Kína-Közép-Kelet-Európa (KKE) együttműködés csúcstalálkozója alkalmából kétoldalú megbeszélést folytatott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel.
  • 2019. április 25-28. - Orbán Viktor miniszterelnök Pekingben tárgyalt Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel, majd a tárgyaló felek kétoldalú egyezményeket írtak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadta. Orbán Viktor részt vett a második Egy övezet, egy út fórumon is.
  • 2019. május 1. - Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban részt vett az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok, valamint az azóta belépett Románia, Bulgária és Horvátország csúcstalálkozóján.
  • 2019. május 2. - Orbán Viktor kormányfő Budapesten tárgyalt Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel.
  • 2019. május 6. - Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével.
  • Hétfőn találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök Washingtonban.

    A tervek szerint a két politikus az energiabiztonságról, a védelmi együttműködésről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális biztonsági kérdésekről egyeztet – közölte az M1 Híradója.

     


    Utoljára 14 éve járt magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson az amerikai elnöknél. Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1-en azt mondta: Magyarország és az Egyesült Államok jelenlegi vezetése sok kérdésben hasonlóan gondolkodik.


    Donald Trump magyar idő szerint 20 órakor, washingtoni idő szerint 14 órakor fogadja a Fehér Házban a magyar miniszterelnököt – derül ki az amerikai elnök napirendjéből.


    [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök washingtoni látogatása új fejezetet nyithat Magyarország számára, Magyarország amerikai barátai örülnek a találkozónak Donald Trump elnökkel - írta a The Washington Times című amerikai lap vasárnap.


    A publicisztika - amelyet April Foley, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete jegyez - hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor kormányfő látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

     

    Amerika-szakértő: nem meglepő az Orbán-Trump találkozó

    Nem meglepő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői találkozója, amely jól illeszkedik a magyar miniszterelnök utóbbi időben folytatott magas szintű megbeszéléseinek sorába - vélekedett Magyarics Tamás Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.


    Az Orbán kormánnyal szembeni 2010-2016 közötti amerikai külpolitika abnormális volt - folytatta -, hiszen a viták ellenére Amerika és Magyarország szövetségesek. Megjegyezte: a NATO-ban Magyarország mindig nagyon szolidáris partnere volt Amerikának Oroszországgal szemben.


    Kiemelte: a mostani találkozó üzenete az, hogy Magyarország és az Egyesült Államok elég sok kérdésben ugyanazon állásponton vannak, többek között a migráció kezelésének és a nemzetállamok megerősítésének témájában is.


    A Magyarország és Amerika közötti lehetséges kereskedelmi kapcsolatokról és befektetésekről a szakértő azt mondta, Európával kapcsolatban az amerikaiak általában attól tartanak, hogy a kínaiak "hátsó kapukon" keresztül megpróbálnak pozíciókat szerezni. Kelet-Közép-Európa nyitott lenne a kínai befektetésekre, de ez a régió egyelőre nem a legprominensebb helyett foglalja el a kínai kereskedelmi kapcsolatokat nézve - fűzte hozzá.


    Magyarics Tamás hangsúlyozta: Amerika, Kína és Oroszország között geopolitikai kérdések dőlnek el, természetesen nem valószínű, hogy ennek Magyarország lenne a fő színtere, de az Egyesült Államok szeretné, ha szövetségesei ilyen szinten is az ő kívánságaikhoz igazodnának.

    A magyarok még a Közép-európai átlagnál is Amerika-pártibbak

    Tízből hat magyarnak (59 százalék) jó véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról, tehát a választókorú népességből közel ötmillióan kedvelik az USA-t. Mindössze minden ötödik magyar (22 százalék) mondta azt, hogy rossz véleménye van Amerikáról, ami fele a közép-európai (40 százalék) átlagnak – derül ki a Nézőpont Intézet 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásából.


    Az egyik legjelentősebb és sokak által régóta várt diplomáciai találkozóra kerül sor az Amerikai Egyesült Államokban Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő részvételével. A republikánus vezetésű amerikai külpolitika szemmel láthatóan szakított a demokraták Közép-Európát kevésbé fókuszban tartó irányával, ezzel párhuzamosan Nyugat-Európa pedig láthatóan egyre inkább elfordulni látszik az Egyesült Államoktól. Ebből kifolyólag lehetőség nyílik arra, hogy térségünk profitáljon a nagyhatalommal való együttműködésből.


    A közép-európai régióban végzett közvélemény-kutatási eredményekből látszik, hogy az itt lakók többsége (54 százalék) jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, kevesebben (40 százalék) nyilatkozták az ellenkezőjét. A magyarok körében még ennél is nagyobb az USA támogatottsága, tízből hatan (59 százalék) gondolnak pozitívan és mindössze minden ötödik (22 százalék) magyar negatívan az Egyesült Államokra.

     

    Forrás: Nézőpont Intézet


    Magyarországon egyértelmű többségben van az Amerika-párti álláspont. Nincs olyan jelentős társadalmi csoport, legyen az akár demográfiai, szociológiai, vagy politikai, amelyen belül többségében lennének az Amerikáról rossz véleménnyel bírók.


    Közép-Európán belül is a V4-tagállamok a legelkötelezettebbek az USA irányába. Arra a kérdésre, hogy „Kérem, mondja meg, hogy Önnek inkább jó, vagy inkább rossz véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról!" a leginkább Amerika-párti válaszokat a lengyel (66 százalék), a cseh (62 százalék) és a magyar (59 százalék) emberek adták a V4-ek közül. Náluk is jobb véleménnyel voltak a románok (79 százalék) az USA-ról.

    Érdekesség, hogy csupán az osztrákok (59 százalék), a szlovének (60 százalék) és a szerbek (61 százalék) esetében volt többségben azok aránya, akik rossz véleménnyel vannak Amerikáról.


    Módszertan


    A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2019. február 1. és február 27. között készült. A 12 közép-európai országban, illetve régióban (Kelet-Németország, Bajorország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Románia, Horvátország, Szerbia, Bulgária) végzett kutatás egyenként 1000-1000, összesen 12 000 fő megkérdezésével zajlott le. A minta reprezentatív az adott ország társadalma szerint a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Az adatok százalékban értendők, összegük a kerekítés miatt eltérhet a 100-tól.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában