Kormányfői interjú

2021.03.14. 07:26

Orbán Viktor: kérek mindenkit, oltassa be magát! – HALLGASSA MEG!

Lehet tartani az oltási tempót, de az ütem fenntartásához három dologra van szükség – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában vasárnap reggel. Kell vakcina, kell, aki beadja, és kell, aki beoltatja magát- hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Budapest, 2021. március 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2021. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Ezért az interjúban mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra. Orbán Viktor azt mondta, hogy a vakcinák megfelelő ütemű érkezésével van a legnagyobb gond, mert keletről – Kínából és Oroszországból – ugyan rendben érkeznek az oltóanyagok, de az európai uniós beszállítás továbbra is rendkívül lassú – írja az interjúról tudósító beszámolójában az Origo.

E nélkül nagy bajban lennénk

Orbán Viktor elmondta, hogy mivel a 60 év felettiek vannak igazán nagy veszélyben, ezért úgy módosították az oltási sorrendet, hogy ők akkor is előrébb kerülnek a sorban, ha másoknál később regisztráltak.

Egyelőre nem kell külföldi segítség, több ágyunk és lélegeztetőgépünk van, mint bárkinek Európában

- jegyezte meg a kományfő.

Oltási hetekről beszélünk, a beérkezett szállítmányt először is be kell vizsgálni, amit a járványügyi szakemberek végeznek, majd ez után tudják eloltani. Ami raktáron marad, az azért van ott, mert vagy napokon belül el lesz oltva, vagy az első oltás párja. Magyarországon csak olyan oltás van jelenleg, aminek van párja.

A kormányfő szerint ezért sunyi hazugság arra hivatkozni, hogy mennyi vakcina van raktáron.

Hétről hétre derül ki, hogy amit lekötöttünk Brüsszel által, késlekedik. Ilyenkor meg kell próbálnunk valahonnan máshonnan beszerezni. Akik nem rendelt keleti vakcinákat, azok kénytelenek várni, ezért ha a nem rendeltük volna meg idejében a keleti oltóanyagokat, akkor most nagy bajban lennénk.

A miniszterelnök a közösségi oldalán közölt galériát a reggeli beszélgetésről:

Elhangzott, hogy az egész világon a legjobban fertőzött terület az Európai Unió, az áldozatok 20 százaléka innen származik. Az oltásokat tekintve Izrael és a britek is jóval előrébb tartanak. Az átlagos átoltottság 7 százalék alatt van az unióban, tehát itt valami nincs rendben.

Ezt elszúrták

- mondta a kormányfő.

Nyilvánosak a magyar szerződések

Orbán Viktor elmondta, azért hozták nyilvánosságra a keleti vakcinaszerződéseket, mert Brüsszel azt nem teszi meg a nyugatiak esetében. Gyakran van úgy, hogy a szerződésekben szerepel olyan adat, amit nem lehet egyébként nyilvánosságra hozni. Most két vita van Brüsszelben. Az egyik, hogy mit rontottak el a bürokraták: nekik a szerződésekkel kellene bizonyítaniuk, hogy jól tárgyaltak.

A másik vita pedig a pénzről szól: „Ha többet kértek volna a nyugati vakcinákért, akkor azt is kifizettük volna. Ezek a viták gyakran pénzügyi viták” – mondta.

„Egyszerre kell megküzdenünk a vírussal és a baloldallal”

– fejtette ki a miniszterelnök, aki szerint morálisan vállalhatatlan, hogy emberek életével játszanak, amikor folyamatosan az oltás ellen beszélnek. Most annak van itt az ideje, hogy az országban mindenhol megkapják az oltást emberek.

A mi tudósaink is haladnak a magyar vakcina kifejlesztésével

- tette hozzá. Gyártókapacitást kell felépíteni, hogy elegendő vakcinát tudjunk előállítani, és egy év múlva e téren is önellátó lesz Magyarország. Izraelben is lesz egy magyar érdekeltségű vakcinagyár – tette hozzá.

Az interjút itt tudja meghallgatni:

A vakcinák a mutánsok ellen is védenek

Az újranyitással kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre nem lehet pontos dátumot mondani.

Senki nem gondolta volna, hogy egy harmadik hullámmal is meg kell majd küzdenünk. Ez a mutánsok miatt van. A nagy kérdés, hogy a vakcinák megvédenek-e a mutánsokkal szemben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák hatékonyak a mutánsok ellen.

A világon egyedül Magyarországon érhető el ötfajta vakcina – hangsúlyozta.

Most is a szabadságunk a tét

Március 15-ével kapcsolatban elmondta, hogy közel áll a szívéhez. Ennek a napnak a hagyománya nélkül nem lehetett volna végrehajtani a rendszerváltást – hangsúlyozta. Most is a szabadságunk forog kockán, mert egy sunyi ellenséggel küszködünk – emelte ki. Ha összefogunk, akkor vissza fogjuk szerezni a szabadságunkat 2021-ben is.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. március 5-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában