Kormányfői interjú

2021.11.26. 07:28

Orbán Viktor: egy héttel meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet – HALLGASSA MEG!

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövőhéten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül

– jelentette be a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor ma reggel, hozzátéve: nagyon sokan a harmadik oltást veszik fel, ami döntő jelentőségű. Ennek kapcsán a kormányfő hangsúlyozta:

idén lehet nagy karácsonyunk is, de csak akkor ha a harmadik oltást igénylők száma megnő.

 

Az emlékeztető oltás kapcsán azt mondta, hogy hat hónap elteltével a második oltás hatása is gyengülni kezd. Ezért kell felvenni a megerősítő, harmadik oltást, ami felerősíti a korábban beadott első és második hatását.

 

Arra a kérdésre, hogy tervez-e szigorítani a kormány, a miniszterelnök közölte: a kormány két lábbal áll a valóság talaján, tehát semmit sem zárok ki, de minden rosszat szeretnék elkerülni.

A lezárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás

– fogalmazott a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

December 20-tól érkeznek a gyermekeknek való vakcinák

A kormányfő arról is beszélt, hogy egyetlen emberről sem mondana le. „Úgy kell hozzáálni a dologhoz, hogy mindenkit arra kell buzdítani, hogy vegye fel a harmadik oltást. Aki rám hallgatott korábban, annak megmentettük az életét” – tette hozzá.

Orbán Viktor közölte, hogy még mindig nagyon fiatal a vírus, és azért nincsen igaza az oltáselleneseknek, mert a tudósok folyamatosan dolgoznak a megoldáson. A világban nagyon hosszú idő után dőlt el, hogy az 5-11 évesek olthatóak – hívta fel a figyelmet. Most azt meri mondani az egyik nagy gyógyszergyártó, hogy ajánlja a gyermekek beoltását.

Kétmillió vakcinát szereztünk, és december 20-tól érkeznek a vakcinák. Ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket

– mondta a kormányfő.

Van elegendő kapacitás még

Orbán Viktor elmondta, hogy mind az orvosok, mind az ápolók bére jelentősen nőtt az elmúlt években. Az eszközeink megvannak, a lélegeztetőkészülékek rendelkezésre állnak, és egyelőre még ember is van elég – mondta a kormányfő. Van még ki nem nyitott járványkórház – tette hozzá.

Mindenki emberfeletti munkát végez. Nagyságrendekkel nagyobbak a magyar egészségügyi kapacitások, mint Nyugaton. Ezeket a kapacitásokat a jövőben is életben kell tartani – mondta a kormányfő.

Az EU szerint ezt a 100 ezer embert be kéne engedni

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, hogy három irányból ér minket támadás: Olaszország felől, a lengyel-belarusz határon, és a balkáni útvonalról is. A nyomás három irányból egyszerre nő.

Több mint 100 ezer migránst állítottunk meg a magyar határon idén

– tette hozzá.

„Ez 100 ezer bűncselekményt elkövető ember, illegális határátlépést követtek el. Nem bezárjuk őket, hanem a kerítés másik oldalára visszavisszük őket, de ez nem tetszik az uniónak, és ők beengednék ezt a 100 ezer embert” – mondta a miniszterelnök.

„Nem leszünk bevándorlóország”

Mindenre ad pénzt Brüsszel, ami segíti a migrációt, így Soros György szervezetei is – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy a legújabb német komrányprogram is célként jelöli meg a bevándorlást, és bevándorlóország akar lenni. Mi nem akarunk bevándorlóország lenni, és nem egyeztethető össze ez a német állaásponttal. Valahogyan együtt kell élni az unióban ezen nézeteknek – tette hozzá.

Az interjút itt tudja meghallgatni:

Orbán Viktor elmondta, hogy legtöbben a harmadik oltást vették fel az első akcióhéten, ahogy fogalmazott, a magyarok érzik a veszélyt, de szeretik a dolgaikat az utolsó pillanatban intézni.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e szigorítani a kormány, a miniszterelnök közölte: a kormány két lábbal áll a valóság talaján, tehát semmit sem zárok ki, de minden rosszat szeretnék elkerülni.

A lezárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás

– fogalmazott a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

December 20-tól érkeznek a gyermekeknek való vakcinák

– Aki fölvette a harmadik oltást – akár azért mert bennünket hallgatott, akár másért –, annak megmentettük az életét. Szerintem ez a jó hozzáállás. Ne kalkuláljunk. Tegyük ami helyes, ami jó. Ezt úgy hívják hogy harmadik oltás – hangsúlyozta a kormányfő.

A gyermekek oltásával kapcsolatban elmondta, számítottak rá, hogy a világ nemzetközi tudóstársadalma kinyilatkoztatja a véleményét. Hozzátette, ez egy nagyon fiatal vírus, keveset kísérleteztek rajta.

Elmondta azt is, hogy tudományos körültekintésről van szó, szemben azzal, amit az oltásellenesek mondanak.

– Nem ugrott bele a világ annak a kérdésnek a megválaszolására sem, hogy akkor gyerekeket lehete oltani, hanem kísérleteztek. Senki nem meri anélkül beoltani a fiatalokat, hogy ne tudná kísérleti eredményekkel igazolni ezeket – részletezte Orbán Viktor.

– Most jutott el a világ, hogy azt meri mondani egy nagy gyógyszergyártó cég, hogy oltassák be a gyerekeiket.

Mi szereztünk kétmillió vakcinát, az első vakcina december 20-án érkezik. Azt tanácsolom a szülőknek, oltassák be a gyermekeiket

– jelezte a miniszterelnök.

– Minden az orvosaink és az ápolóink hősiességén múlik – mondta az egészségüggyel kapcsolatban. Hozzátette: az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeznek, már lassan két éve. – Úgy látom, hogy ők kitartanak. Mi az intézkedéseiket, amelyek a munkáikat segítik, meghoztuk. Soha nem látott orvosbéremelésről döntöttünk, az ápolók bérét is hetven százalékkal meg tudtuk emelni. Ezek komoly lépések, amelyek jelzik a számukra is, hogy az ország rendben van – magyarázta Orbán.

Arról is beszélt, hogy a járvány elleni védekezéshez ágyak, lélegeztetőgépek rendelkezésre állnak, gyógyszereink vannak, van még ki nem nyitott járványkórházunk is.

Brüsszel nem fizet a határvédelemért

– Három ország felől ér bennünket migránstámadás, csak az idei évben több mint százezer migránst állítottunk meg a magyar határon, ami háromszoros növekedés az előző évekhez képest. Ez százezer bűncselekményt elkövető ember, amit büntet a magyar jog, de hova teszünk el ennyi börtönlakót? Éppen ezért mi inkább a kerítés másik oldalára visszük vissza őket – magyarázta Orbán Viktor. Utalt a tranzitzónák felszámolására is, ezeket az unió egyáltalán nem fogadja ezt el, erről is szól a vita.

A kormányfő továbbá rámutatott, hogy a migrációs szabályok békeidőben íródtak, de most nincs békeidő, ezért régi szabályokat hatályon kívül kell helyezni és újat alkotni. Elmondása szerint ezt kezdeményezte a bizottságánál, de egyelőre csak elutasításra talált.

Békeidőben hozott szabályokat alkalmazni, egész egyszerűen ostobaság, tehát amit Brüsszel csinál, arra nincs jobb szó, mint az ostobaság

– húzta alá.

Orbán Viktor figyelmeztetett: a baj nőni fog, mivel Afganisztánt minden nap elhagyja 30-35 ezer ember, és megindulnak Európa felé, legnagyobb valószínűséggel a balkáni útvonalon.

Arra kell készülnünk, hogy a következő hónapokban minden korábbinál nagyobb lesz a migrációs nyomás Európa déli határán, tehát

Brüsszelnek abba kell hagynia azt, hogy aki megvédi Európát azt megbünteti. Nem büntetni kell minket, hanem a költségeinket, vagy annak legalább egy tisztességes részét fedezni kell – rögzítette a kormányfő, majd hozzátette: miközben a fizikai határvédelemre nem adnak pénzt, Soros György szervezeteink jut támogatás.

Véleménye szerint az unión belül sürgősen tisztázni kell néhány dolgot, mert vannak országok, akik bevallják, hogy bevándorlóország akarnak lenni, és vagyunk például mi, akik az ellenkezőjét akarjuk. – Következésképpen ki kell alakítani azokat a szabályokat, amelyek alapján együtt tudunk élni – mutatott rá.

Rezsi- és adócsökkentés

– Amikor rezsicsökkentésről beszélünk – ez egy 2013-ban indított harca Magyarországnak –, akkor azt mondjuk, hogy a világpiaci ára az áramnak, gáznak folyamatosan változik. Gyakrabban feljebb, mint lejjebb. Ezért leszorítottuk az árát, egy olyan mértékűre, amely még ésszerű, kedvező. Ezt állandósítottuk, mi ezen az áron adjuk a háztartásnak – magyarázta el a héten tett kijelentésének – mely szerint a rezsiharc örök – kiindulópontját Orbán.

– Ez piacellenes, azt mondják – állította a kérdező a baloldal állításaira utalva.

Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek

– válaszolt a miniszterelnök. Mint mondta, 2013 óta van nyolc év tapasztalatunk arról, hogy ez a rendszer működik. Hozzátette, nyugaton az árak emelkednek, mert ott a házak rezsije automatikusan követi az energiaárak emelkedését, és most kapkodnak azon hogy hogy védhetnék meg a családokat. – Miért kellene ezen a jól működő rendszeren változtatni? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Szerinte a piacot az emberek működtetik. – Ez egy olyan szabályrendszer amit mi alakítunk. A rezsicsökkentést parasztvakításnak hívni, a baloldal ezt csinálja – inkább azt nevezném butaságnak, nem a rezsicsökkentést – reagált a kormányfő.

Hozzátette: Brüsszelben is megvédtük a rezsicsökkentést. Mint mondta, a multik ettől nem boldogok, ők szeretnének több pénzt kivenni az ön zsebéből. De ezzel nincsenek egyedül a világon.

Vagyunk mi is, fogyasztók, minket is meg kell védeni. A magyar kormány nem a multik, hanem az emberek oldalán áll

– szögezte le. Hozzátette, nem lehet azt megengedni, hogy az egekbe szökjön az ár.

Orbán Viktor azt mondta, a magyar családokat két oldalról támadták meg.

– Megtámadta őket a hazai baloldal, aki sose támogatta a rezsicsökkentést, a másik oldalról a multik Brüsszelből támadnak. Az ön házát, autóját meg akarják adóztatni. A mindennapi élet fenntartásához szükséges energiaárakra egy extra adót akarnak kivetni. Ha a kormány nem védi meg önt, fizetni fog Brüsszelnek. Plusz pénzt mert autót tart, és mert fűti a lakását – magyarázta.

Orbán Viktor elmondta, baloldal és a jobboldal között harminc éve folyik vita egy nagy kérdésről. Mint kifejtette:

A baloldal abban hisz, hogy adót kell emelni, a jobboldal pedig abban, hogy csökkenteni.

– Azért vagyunk az adócsökkentés pártján, mert úgy látjuk, hogy akkor van munka. Magas adók mellett nincs – részletezte.

Ez minden választásnak tétje Magyarországon: Ha a baloldal nyer, lehet tudni, hogy adóemelés lesz. Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben, amikor a nemzeti kormány hivatalba lépett 73 ezer forint volt a minimálbér, jövő év elején pedig 200 ezer forint lesz.

Magasabb lesz január 1-től a minimálbér, mint az átlagjövedelem volt a baloldal alatt. Ez a különbség az adóemelés, és az adócsökkentés politikája között

– szögezte le. Mint mondta, ismét jelentős adócsökkentéseket hajtanak majd létre elsősorban a munkát terhelő adóknál. – Nagyságrendileg 750 milliárd forintot hagyunk majd a vállalkozóknál. Cserébe a vállalkozók elvállalták, hogy felemelték a minimálbért és a garantált bérminimumot. Csökkentjük az EKHO-t, a kisvállalati adót, és az iparűzési adókedvezményt is fenntartjuk – részletezte a miniszterelnök a kormány jövő évi adócsökkentő lépéseit

– A babakötvény után járó állami támogatás összegét is meg fogjuk duplázni a következő évben. A kötvénynek a kamata infláció + 3 százalék. Nincs még egy ilyen kedvező befektetési forma Magyarországon – tette hozzá.

Nem csak a munkát akarjuk összekapcsolni a magasabb jövedelemmel, hanem a munkát, a családot, meg a magasabb jövedelmet szeretnénk összekapcsolni egymással

– zárta gondolatait Orbán Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában