siker

2020.07.21. 08:03

Orbán Viktor: nincs kapcsolat a jogállamiság és az uniós kifizetések között

A magyar miniszterelnök kedd kora reggel Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezletet.

Brüsszel, 2020. július 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A kedd reggeli órákban sikerült megállapodásra jutni az EU brüsszeli csúcsértekezletén: az állam- és kormányfők a találkozó ötödik napján, majdnem uniós rekordot beállítva ütötték nyélbe a több mint ezermilliárd eurós 2021-2027 közötti büdzséről, valamint a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szóló alkut. Orbán Viktor kedd kora reggel Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezletet. Morawieczki korábban külön is köszönetet mondott Orbán Viktornak az együttműködésért – írja a Magyar Nemzet.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak a lengyel kormányfő
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mindketten megerősítették, az uniós csomagban nincs kapcsolat a kifizetések és a jogállamiság között, a politikai és gazdasági kérdések elválnak egymástól.

Orbán Viktor szerint noha más államok kísérletet tettek egy új jogállamisági rezsim bevezetésére, azt sikerült visszaverni. A magyar miniszterelnök arról is beszélt:

bár jól jönnek az uniós pénzek, Magyarország továbbra is a munka alapú társadalomban hisz, az ország számára ez a siker kulcsa.

A lengyel kormányfő korábban a Twitteren köszönte meg az együttműködést Orbán Viktornak.

A V4-es vezetőkkel egy időben Angela Merkel német kancellár is beszélt a jogállamisági kérdésről. Mint azt bejelentette, a magyar miniszterelnök kérte tőle, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás végre vezessen eredményre. – Ebben a német EU-elnökség segíteni fog – húzta alá Merkel, kijelentve:

ő maga határozottan elutasítja, hogy egy-két tagállamot pécézzenek ki a jogállamisági vitában.

Az elfogadott és időközben nyilvánosságra hozott dokumentumban egyetlen egyszer szerepel a jogállamiság kifejezés.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedd hajnalban egyaránt történelminek nevezték a csomagot, amely elmondásuk szerint képes kivezetni az EU-t a járvány miatti válságból.

A 750 milliárdos mentőalapnak végül – a takarékos négyek munkájának eredményeként – 390 milliárdos része lett a vissza nem térítendő támogatás.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában