közvélemény-kutatás

2021.06.28. 06:51

Töretlen a magyar kormányfő népszerűsége

A kezdeti lendület után kifulladt Karácsony Gergely kampánya, júniusban nem tudta növelni egyötödös támogatottságát – derül ki a Nézőpont Intézet országos, reprezentatív kutatásából. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának kormányfőnek, június végén a felnőtt magyarok ötven százaléka Orbán Viktort nevezte meg és csak 18 százaléka a főpolgármestert.

Karácsony Gergely nagy lendülettel vágott bele a miniszterelnök-jelöltségéért való küzdelembe. A nemzetközi sajtó, a balliberális értelmiség és az európai politikusok kész tényként kezelték, hogy ő lesz 2022-ben is Orbán Viktor kihívója. A magyarok túlnyomó többsége ezt azonban máshogy látja, még az ellenzéki tábor többségét sem tudta meggyőzni június végéig a főpolgármester.

A Nézőpont Intézet május közepe óta rendszeresen feltette kutatásaiban a kérdést a felnőtt magyaroknak, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának miniszterelnöknek.

A kampánystartja utáni héten 16 százalék nevezte meg a főpolgármestert, amely egy héttel később 14 százalékra csökkent, alighanem az angoltudása körüli botrányok miatt. Karácsony csak június elején tudott javítani a kínai egyetem elleni kampányával: június elején 21 százalékra emelkedett a miniszterelnökségét támogatók aránya.

Június hónapot azonban elvesztette a főpolgármester, az őt miniszterelnöknek akarók tábora nem nőtt tovább, sőt enyhén csökkenni kezdett, 21-ről június végére 18 százalékra. A Kína-ellenesség nem bizonyult tartós kommunikációs segítségnek, a nyelvtudás hiánya és a fővárosi közlekedés lebénulása erősebb hatásúnak bizonyult.

A főpolgármesternek nemcsak saját gyenge és gyengülő támogatottsága, de a hivatalban lévő miniszterelnök tartósan magas szavazótábora is fejtörést okozhat.

Az Orbán Viktort Karácsonnyal szemben újraválasztani akarók aránya ugyanis folyamatosan 50 százalék körüli volt a vizsgált időszakban. A főpolgármester indulási szándéka senkit nem tántorított el a jobboldalon Orbán Viktor támogatásától.

Karácsony Gergely győzelmi esélyeit ezenfelül, akár már az előválasztás kapcsán is csökkenti, hogy még a kormánykritikusok körében sem egyértelmű a Párbeszéd társelnökének támogatása. Június végén ebben a potenciális táborban statisztikailag ugyanannyian mondták, hogy sem Orbánt, sem Karácsonyt nem szeretnék miniszterelnöknek (41 százalék), mint amennyien a főpolgármestert favorizálták (42 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában