Ország-világ

2009.10.16. 08:43

Őrizetbe vettek félszáz terroristagyanús embert

Törökország - Őrizetbe vett a török rendőrség csaknem ötven embert, akik gyaníthatóan kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal - jelentette a török média.

A CNN-Türk és az NTV tévécsatorna szerint az elfogottak közül egyesek NATO-létesítmények, amerikai vagy izraeli célpontok ellen terveztek támadásokat.

A gyanúsítottakat az ország kilenc körzetében állították elő csütörtökön, köztük Isztambulban, illetve a keleti országrészben fekvő Van és Erzurum tartományban.

A rendőrség megerősítette a rajtaütés tényét, de nem árulta el az őrizetbe vettek számát.

Médiajelentések szerint az elfogottak többsége az al-Kaidával kapcsolatban álló Iszlám Dzsihád Uniója nevű szervezet tagja, s egyesek közülük Afganisztánban kiképzést kaptak terrorcselekmények végrehajtására.

A rajtaütés előzménye, hogy Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője szeptember végén videóüzenetben megfenyegette Törökországot, amely rövidesen átveszi az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok parancsnokságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában