vitás helyzet

2020.03.01. 15:36

Őrizetbe vették Isztambulban az orosz állami hírportál helyi főszerkesztőjét

A rendőrség egy, a hatóságok szerint vitatott cikk miatt börtönözte be őt és három ankarai kollégáját.

Őrizetbe vették Isztambulban a török hatóságok a Szputnyik orosz állami hírügynökség török nyelvű kiadásának főszerkesztőjét – tudatta a hírügynökség vasárnap.

A rendőrök átkutatták a Szputnyik isztambuli irodáját.

„A rendőrség felkereste isztambuli irodánkat és egy újabb munkatársunkat vették őrizetbe. Törökország, mi a fene történik?” – méltatlankodott a Twitteren a Szputnyik-csoport orosz főszerkesztője, Margarita Szimonjan, arra utalva, hogy pár órával korábban Ankarában is őrizetbe vették a cég három munkatársát.

A Riporterek Határok Nélkül nevű újságírószervezet úgy tudja, hogy mindhármuk lakásába idegenek törtek be, akik azt kiabálták, hogy hazaárulók, mert oroszoknak dolgoznak. Ezért mentek a rendőrségre feljelentést tenni, ahol viszont ők kerültek rács mögé.

A rendőrség egy, a hatóságok szerint vitatott cikk miatt börtönözte be őket, amelyben a Szputnyik azt írta, hogy Törökország „ellopta” Hatay tartományt. Hatay 1939 óta tartozik Törökországhoz, amelyet Franciaország adott át Ankarának. Franciaország akkor a Népszövetség mandátuma alapján ellenőrizte a mai Szíria területét, amelynek Hatay is a része volt. Korábban azonban mindez az Oszmán Birodalomhoz tartozott. Franciaország Hatay átadásával szövetségesnek akarta megnyerni Törökországot a náci Németországgal és Adolf Hitlerrel szemben.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy az ENSZ-hez, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírók őrizetbe vétele miatt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap felszólította Ankarát, hogy garantálja az újságírók biztonságát.

A szíriai konfliktusban ellentétes oldalakat támogató Ankara és Moszkva között az után éleződött ki a feszültség, hogy a héten rengeteg török katona halt meg légicsapásban Szíriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában