Ország-világ

2012.10.17. 10:48

Örmény robbantásos merénylet egy afgán-NATO támaszponton

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel követett el öngyilkos merényletnek számos afgán áldozata volt.

MTI

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel követett el öngyilkos merényletet egy ismeretlen támadó szerdán hajnalban egy kelet-afganisztáni közös NATO-afgán támaszpont bejárata közelében, egy előretolt őrhelynél. A merényletben tíz afgán katona megsebesült, főként a szétrepülő törmeléktől.

Adam Wojack őrnagy, NATO-szóvivő szerint a Paktia tartományban, Zurmat körzetben végrehajtott robbantásnak a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) körében nincsenek sérültjei. Elmondta, hogy közvetlenül a robbantás után aknavetőkkel vagy rakétákkal is lőtték a támaszpontot.

Rohullah Szamon afgán tartományi szóvivő azt mondta, hogy bár a detonáció igen nagy volt, a támadásban senki sem halt meg. Közlése szerint három kilométeres körzetben kitörtek az ablakok. A sebesült katonák zöme a támaszponton belül, egy szobában tartózkodott, amely összedőlt a robbantás erejétől.

Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő a mozgalom nevében vállalta a felelősséget a merényletért. Állítása szerint a felkelőknek sikerült áttörniük a támaszpont külső védelmi vonalát.

A NATO-szóvivő azt mondta, hogy nem indult gyalogsági támadás a támaszpont ellen, és az őrhelyet röviddel a robbantás után sikerült biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában