Hallgassa élőben!

Örökbe fogadták Drávaszerdahely települését

Egy millió forintot adományozott egy magánszemély Drávaszerdahely önkormányzatának. Ezzel örökbe fogadta a települést - mondta el a Független Hírügynökségnek Alpár György a település polgármestere. A támogató három héttel korábban kereste fel a polgármestert, a pénz pedig kedden reggel érkezett meg az önkormányzat számlájára.

A Baranya megyei Drávaszerdahely polgármestere december 17-én döntött úgy, örökbe adja a falut. Ezzel akarta megoldani a település rossz anyagi helyzetét. Az akció sikeresnek bizonyult: egy millió forinttal lett gazdagabb a falu. A támogató Szigeti Sándor, aki 6 éve Vácott él. A 72 éves férfi 1956-ban költözött ki Amerikába, onnan tért vissza 2002-ben. Az örökbefogadásért nem kért semmit cserébe.

Az örökbefogadó szombaton el is látogat a településre, ahol a helyiek ünnepséggel várják. Drávaszerdahelyen 239-en élnek. A költségvetés szűkös, a segélyekre szinte az összes pénz elmegy.

Magyarországon már lehetett örökbe fogadni utcát vagy teret, de egy egész települést most először lehetett. A polgármester korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta, a pénzből pályázatokat nyújtanak majd be, hogy fejleszteni tudják a települést.

Kásler: a WHO döntésével nemzetközi szinten is beigazolódott a magyar kormány álláspontja
A WHO jóváhagyta pénteken a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását.
Von der Leyen: az EU elkötelezte magát a 2030-ra kitűzött szociális célok elérése mellett
Felszólította az Egyesült Államokat és más vakcinagyártó országot, hogy az Európai Unióhoz hasonlóan tegyék lehetővé az oltóanyagok kivitelét.
Gólzáporos győzelemmel zárt a Mezőkövesd
Az 55. születésnapját ünneplő Pintér Attila csapata ezt megelőzően hat fordulón át volt nyeretlen az élvonalban.
Zelenszkij a Donyec-medencei helyzetről tárgyalt a Benelux államok külügyminisztereivel
Ukrajna tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz.
Több száz, Ukrajnát érintő hamis profilt törölt a Facebook
Az oldalak független hírkiadványnak tüntették fel magukat és igyekeztek támogatni torzított tartalmaikkal ukrán politikusokat – feltehetően fizetség fejében.
Bakondi: magyar területen mindennapos az embercsempészek elfogása
Sok országban lazítások jönnek, ami kedvez a határsértőknek.