Ország-világ

2009.02.27. 18:35

Orosz bombázót fordított vissza a kanadai légierő

A kanadai légierő vadászgépeinek kellett visszafordulásra kényszeríteni egy orosz bombázót Kanada határáról, közvetlenül Barack Obama amerikai elnök múlt heti látogatása előtt - jelentette be a kanadai védelmi miniszter pénteken.

"Ez nem játék" - jelentette ki Peter MacKay kanadai védelmi miniszter a parlament épületében tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy Kanada az ilyen repülőgépek közeledését nagyon komolyan veszi. MacKay nem vádolta Oroszországot azzal, hogy szándékosan közelített az orosz bombázó Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt, amikor a kanadai védelem az ország déli részére figyelt, de az eset "durva egybeesés" volt.

A kanadai védelmi miniszter elmondta: két F-18-as vadászgépet küldtek a Kanada sarkköri határvidékéhez közelítő orosz bombázó visszafordítására. Az orosz gép a figyelmeztetés után azonnal visszafordult, és nem lépett be a kanadai légkörbe - közölte MacKay. A védelmi miniszter elmondása szerint az utóbbi pár évben sűrűbbé váltak az orosz bombázórepülések a sarkkörnél, visszatérve a hidegháború alatt megszokott gyakorlathoz.

Barack Obama február 19-én látogatott a kanadai fővárosba. Az amerikai elnök első hivatalos útját komoly biztonsági intézkedések mellett tartották. Ottawa légterében repülési tilalmat vezettek be Obama hétórás látogatása idejére, amikor csak az amerikai elnöki gép repülhetett a főváros felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában