Ország-világ

2017.06.07. 09:00

Orosz hackelés: fontos dokumentumokat adott a szenátusnak Trump lemondásra kényszerített főtanácsadója

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök első és lemondásra kényszerített nemzetbiztonsági főtanácsadója kedden több száz oldalnyi dokumentumot adott át a szenátus hírszerzési bizottságának.

A szenátusi testület a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozás szálait vizsgálja, és a mintegy 600 oldalnyi dokumentum erre vonatkozik. Amerikai sajtójelentések szerint a szenátorok már kedden este elkezdték tanulmányozni az iratokat. 


A bizottság egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa azt mondta az ABC televízió riporterének, hogy a hírszerzési bizottság arra számít, a dokumentumokból kiderül, volt-e összejátszás Trump elnök kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között, s ha igen, milyen mértékben. 


Mark Warner virginiai szenátor, a bizottság rangidős demokrata párti tagja megerősítette, hogy megérkeztek Flynn dokumentumai, ám nem kívánta kommentálni az információt. "Egyelőre még azt sem tudjuk megítélni, hogy az összes dokumentumot átadta-e, vagy sem" - fogalmazott Warner a Fox televízióban. 

Michael Flynn.

Michael Flynn.

[namelink name="Michael Flynn"] korábban - az amerikai alkotmánynak az önmaga elleni vallomás megtagadását lehetővé tevő ötödik kiegészítését idézve - elutasította, hogy megjelenjen a szenátusi bizottság meghallgatásán. Erre biztatta egyébként [namelink name="Donald Trump"] elnök is. Miután azonban a bizottság újabb idézést küldött, ezúttal büntetés terhe mellett, a volt főtanácsadó beleegyezett néhány dokumentum átadásába. 


Richard Burr észak-karolinai republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság elnöke kedden közölte: a szenátorok elsősorban Flynn üzleti ügyeinek, köztük utazásainak a dokumentumaira kíváncsiak, ezekből ugyanis kiderülhet, hogy "hol, mikor, miért járt, és milyen anyagi ellenszolgáltatásokat kapott". Burr szenátor leszögezte: elképzelhetőnek tartja, hogy a volt nemzetbiztonsági főtanácsadónál még több dokumentum található.


Michael Flynn ügyében nemcsak a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálódik, hanem más kongresszusi bizottságok és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. 


Szinte a dokumentumok beérkezésével egy időben jelezte John Kelly belbiztonsági miniszter, hogy az orosz szálak vizsgálatai kiterjednek Trump elnök tanácsadóként is alkalmazott vejének, Jared Kushnernek az orosz kapcsolataira is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában