Ország-világ

2009.11.24. 22:29

Orosz-ukrán megállapodás a gázról

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz kedden Moszkvában kiegészítő megállapodást írt alá az idén január 19-én kelt kétoldalú gázszállítási szerződéshez, s eszerint a korábban rögzített 52 milliárd köbméternyi éves mennyiséget 2010-re 33,75 milliárdra csökkentik.

MTI

A most aláírt megállapodás rögzíti azt is, hogy a Gazprom nem követeli Ukrajnától a szerződésben rögzített mennyiségből át nem vett gáz után járó bírságot, noha az az 52 milliárd köbméter 80 százaléka után járna. Ukrajnában a gazdasági válság következtében jelentősen csökkent idén a gázfelhasználás, az év első 9 hónapjában a Naftogaz a szerződésben előirányzott 31,7 milliárd köbméter helyett csupán 18,85 milliárd köbmétert vett át.

Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő csütörtökön Jaltában megállapodott mind a jövőre átveendő gáz mennyiségének csökkentéséről, mind arról, hogy Moszkva nem követeli meg az idei elmaradt átvétel miatt esedékes bírságot. A 2010-re most az aktuális ukrajnai fogyasztás alapján rögzített mennyiség egyben lehetővé teszi azt is, hogy Ukrajnának jövőre se kelljen sok milliárd dolláros bírságot fizetnie.

Putyin és Timosenko találkozójának napján Viktor Juscsenko ukrán államfő éppen a szerződés e pontjaira hivatkozva Dmitrij Medvegyev elnökhöz intézett nyílt levelében felvetette az idén januárihoz hasonló újabb gázválság lehetőségét, ezt azonban Moszkvában ukrán belpolitikai sakkhúzásnak, s egyben politikai zsarolási kísérletnek minősítették. Az utóbbi értékeléshez csatlakozott az EU is, amelynek tagállamai januárban éppen az ukrán belpolitikai harcok miatt nem jutottak orosz gázhoz.

Juscsenko levelének fényében a megállapodás egyértelmű politikai támogatást jelent a januári ukrajnai elnökválasztáson Juscsenko ellenében induló Timosenkónak, akiről Putyin a jaltai találkozó után még azt is hangsúlyozta, hogy a Timosenko-kormánnyal Moszkvának kényelmes együttműködnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában