Ország-világ

2014.04.01. 07:53

Oroszország bojkottálta a tatárok jogainak szentelt BT-ülést

Lettország kezdeményezése egy újabb nemzetközi kísérlet arra, hogy elvonja a figyelmet a súlyos ukrajnai helyzetről.

MTI

Oroszország bojkottálta a krími tatár kisebbség jogainak szentelt, nem hivatalos tanácskozást az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az orosz ENSZ-misszió közleményében leszögezte, hogy a Lettország kezdeményezésére hétfőn összehívott nem hivatalos BT-ülés "nem helyénvaló", és egy újabb nemzetközi kísérlet arra, hogy elvonja a figyelmet a súlyos ukrajnai helyzetről. A Krími emberi jogi helyzetnek és sajtószabadságnak szentelt BT-ülésnek nem az volt a célja, hogy tárgyilagos számvetést adjon a térségben zajló eseményekről, hanem az, hogy "elfogult propagandamutatványt" adjon elő - áll a közleményben.

[namelink name="Rita Kazragien"], Lettország ENSZ-nagykövetének helyettese azzal válaszolt az orosz bírálatra, hogy a Biztonsági Tanács és a ENSZ-közgyűlés számos tagja törvénytelennek tartja a krími függetlenségi népszavazást, és nem ismeri el az Ukrajnához tartozó félsziget orosz bekebelezését.

Kazragien szerint a zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson nyílt első ízben lehetőség arra, hogy a diplomaták meghallgassák "azok aggodalmait, akik tudják, mi zajlik a Krímben", tájékozódjanak a területen terjesztett információk tárgyilagosságáról és az ottani emberi jogi helyzetről, kiváltképpen a krími tatárok jogairól.

Névtelenül nyilatkozó ENSZ-diplomaták szerint a nem hivatalos BT-tanácskozáson Kína és Ruanda sem képviseltette magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában