Ország-világ

2013.02.06. 16:34

Országos influenzajárvány van!

Az 5. héten az országban mintegy 16 ezer 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az elmúlt héten átlépte az országos járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, így már országos járvány van.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, szerdai jelentése szerint január 28. és február 3. között 19 százalékkal több beteget regisztráltak a figyelőszolgálatra kijelölt orvosok, mint az előző héten. Az 5. héten az országban mintegy 16 700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Az 5. héten a fővárosban és 15 megyében emelkedett, két megyében csökkent, két megyében nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról hat megyéből - Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg - hét jelentés érkezett. A járványok egy bölcsődét, három óvodát, két általános iskolát, két esetben egyidejűleg óvodát és általános iskolát, valamint egy egészségügyi intézményt érintettek. Egy Fejér megyei általános iskolai járványban négy beteg közül két-két gyermeknél az influenza A, illetve B vírusának fertőzését igazolták.

A legtöbb megbetegedést Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, továbbá a fővárosból jelentették, míg Nógrád, Csongrád és Veszprém megyéből a legkevesebbet.

A betegek mintegy egyharmada volt gyermek, hét százaléka 60 éven felüli. A megbetegedés a leginkább továbbra is a fiatal felnőttek körében jellemző, a 15 és 34 év közöttiek korcsoportjában a betegek aránya több mint 40 százalék volt, csaknem 22 százalékuk 35 és 59 év közötti.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Hivatal múlt szombaton a Facebook-oldalán azt közölte, hogy Európa teljes nyugati felén és több, Magyarországgal szomszédos országban is kiterjedt influenzajárvány van.

Azt írták: az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) a legfrissebb, az influenzajárvány földrajzi kiterjedtségéről készült térképén a kontinens szinte teljes nyugati felét (19 országot) piros színnel ábrázolta, ami az ötfokozatú skálán a legmagasabb szint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában