Ősi kínai gyógymóddal a meddőség ellen

Bizonyítottan hatékony gyulladásos betegségekben, keringési rendellenességek, gerincproblémák, asztma esetén is.

Az akupunktúra ősi kínai gyógymód, a hagyományos kínai orvoslás egyik ága. Bizonyítottan hatékony gyulladásos betegségekben, keringési rendellenességek, gerincproblémák, asztma esetén, és segíthet a szenvedélybetegségektől való megszabadulásban is.

A kezelés során különleges tűket szúrnak a testbe, általában 3–10 mm mélyre. A tűk egyszer használatosak, sterilek, igen vékonyak. Ma már lézerrelis végeznek akupunktúrát, amikor az akupontokat nem tűvel, hanem lézerfénnyel kezelik. A tűket természetesen nem találomra, hanem a test biológiailag aktív pontjaiba szúrják, amelyek szabályosan, az erővonalak (meridiánok) mentén helyezkednek el. A világ számos, meddőséggel foglalkozó intézetében kiegészítő terápiaként kezdték el alkalmazni az akupunktúrát a gyermektelenség kezelésében is.

Csökkent a vetélések száma is

Egy szakszerűen felépített orvosi tanulmány során arra az eredményre jutottak, hogy az akupunktúrával kezelt csoportban a megnövekedett terhességi arány mellett a vetélések számának csökkenését is tapasztalták. Ez év májusában a legrangosabb, meddőséggel foglalkozó folyóiratban három egymástól független munkacsoport számolt be az akupunktúrával elért eredményekről a gyermektelenség kezelésében. A dánok által készített tanulmány a terápiába vett „lombikcsoport” mellé kontrollcsoportot is felállított, akiknél szintén embrióbeültetést végeztek akupunktúra nélkül. Az akupunktúrás kezelést egy nappal a beültetés előtt, valamint két nappal utána végezték el. Az eltérés pozitív irányban egyértelműen szignifikáns volt. Hasonló eredményre jutott a másik munkacsoport is 116 páciensen alkalmazva az akupunktúrát, míg a harmadik, az ausztrál team nem talált szignifikáns növekedést a terhességi rátában.

Csökkenti a stressz mértékét

A végső következtetések egyértelműek voltak: további „placebo” tűkkelvégz ett esetek szükségesek az egyértelmű hatásosság kimondásához. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a gyermektelenség önmagában is stresszhelyzethez vezet, az akupunktúra redukálja a stressz mértékét. A korábbi tudományos munkák, amelyek pszichés szempontból elemezték a meddő párok helyzetét, igazolták, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódásának valószínűsége akár harmadávalis csökkenhet, ha a kezelések ideje alatt a párok felkészülése (injekciók beadásának nehézsége, munkahelyi problémák stb.) zavart szenved. Nem véletlen, hogy a kormány 2005-ben, az LVII. törvényben, A munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény módosításával védelmet nyújtott a lombikprogramban részt vevő párok számára . Az is valószínű, az akupunktúra kedvező hatása nem csupán a megelőző, hanem a beavatkozásokkal járó, valamint a sikertelenségektől való félelem leküzdésében is szerepet játszhat, tovább növelve a gyermektelen párok esélyét a várva várt terhességre.