Ország-világ

2014.03.04. 17:10

Összefogás: fel kell mondani az oroszokkal kötött paksi megállapodást

Az összefogás pártjai szeretnék napirendre venni az Ukrajnában kialakult politikai helyzetről szóló határozati javaslatukat.

Az ukrán nép törekvéseinek támogatására, az Oroszországgal a paksi erőmű bővítéséről kötött egyezmény felmondására és a hazai gáztározók feltöltésére kéri fel a kormányt az a határozati javaslat, amelyet az ellenzéki összefogáshoz tartozó pártok nyújtottak be az Országgyűlésnek kedden. Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa elmondta: arra számítanak, hogy a kormányoldal még egy parlamenti ülést tervez márciusra, de ha mégsem, akkor megvizsgálják a rendkívüli ülés összehívásának lehetőségét.

[namelink name="Karácsony Gergely"] azt mondta: [namelink name="Varga Mihály"] nemzetgazdasági miniszter egy korábbi nyilatkozatában utalt arra, hogy a paksi bővítésről szóló hitelszerződés miatt módosítani kell az államadósság-plafonról szóló törvényi rendelkezést, és emiatt rendkívüli ülés is elképzelhető.

Az összefogás pártjai ebben az esetben szeretnék napirendre venni az Ukrajnában kialakult politikai helyzetről szóló, kedden beterjesztett határozati javaslatukat. Ha viszont a kormányoldal néhány napon belül nem hív össze rendkívüli ülést, a baloldali összefogás megvizsgálja ennek lehetőségét - közölte Karácsony Gergely, jelezve, hogy ennek részleteiről még nem egyeztek meg.

Az országgyűlési törvény szerint a rendkívüli ülés összehívását a köztársasági elnök, a kormány vagy a képviselők ötöde kezdeményezheti, megjelölve az összehívás indokát, a javasolt időpontot és napirendet. Kérelmükre a házelnöknek az ülést lehetőleg a javasolt, de legkésőbb az azt követő nyolc napon belüli időpontra össze kell hívnia.

A parlament jelenleg 381 tagú, azaz 77 képviselő aláírása szükséges a rendkívüli üléshez. A baloldali összefogás pártjainak és az LMP-nek együtt 72 képviselője van, de van még kilenc független képviselő a jobbikosokon és a kormánypártiakon túl.

Hétfőn [namelink name="Schiffer András"], az LMP-frakcióvezetője közölte, hogy a Ház rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik az ukrán válsággal összefüggésben. Egyúttal jelezte, hogy Mesterházy Attilához, az MSZP frakcióvezetőjéhez fordul támogatásért. Schiffer András azt mondta, törvényjavaslatban indítványozzák az "Orbán-Putyin-paktum" felmondását, míg határozati javaslatuk az orosz "atomgyarmatosítás leállításához szükséges intézkedéseket" tartalmazza. Ezeket azonban kedd délutánig még nem nyújtották be az Országgyűlésnek.

A [namelink name="Mesterházy Attila"], [namelink name="Tóbiás József"] (MSZP), [namelink name="Molnár Csaba"] (DK) és Karácsony Gergely által beterjesztett határozati javaslat kinyilvánítaná, hogy Ukrajna függetlensége és békéje Magyarország számára rendkívül fontos.

Javaslatuk alapján az Országgyűlés szolidaritásáról és támogatásáról biztosítaná "az önrendelkezési jogáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő" ukrán népet, köztük a kárpátaljai magyarokat, hangsúlyozva azonban, hogy a kialakult válság békés, erőszakmentes, a polgárháborút elkerülő megoldását támogatja.

Felhívnák a figyelmet arra, hogy a nemzetközi kötelezettségeket Oroszországnak is be kell tartania, ugyanakkor elítélnék, hogy Ukrajnában egyre erőteljesebben lépnek fel a szélsőséges nacionalista csoportosulások, fenyegetve az etnikai és nyelvi kisebbségeket, így a magyar közösséget is.

Felkérnék a kormányt, tegyen meg mindent az ukrán válság békés rendezése érdekében, és minden rendelkezésére álló eszközzel - politikai, gazdasági és humanitárius segítségnyújtással is - támogassa az ukrán nép törekvéseit, hogy államuk területi integritását és szuverenitását megőrizhessék, békében és szabadon élhessenek a szülőföldjükön.

Az Összefogás indítványa alapján a Ház felkérné a kormányt, hogy haladéktalanul küldjön írásos értesítést Oroszországnak a paksi atomerőmű bővítéséről kötött egyezmény felmondásáról. "Szuverén országot megszálló, más népek önrendelkezését nem tisztelő állammal - nemzetbiztonsági jelentőségű és nemzetstratégiai fontosságú - együttműködést a szabad Magyarország nem folytathat" - írják az előterjesztésben, amely emellett szorgalmazza a magyarországi gáztározók haladéktalan feltöltését az ország energiaellátásának biztonsága érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában