Ország-világ

2010.01.15. 16:22

Osztrák politikus ellenzi a dél-tiroliak kettős állampolgárságát

Az osztrák parlament egykori elnöke értelmetlennek, veszélyesnek és megvalósíthatatlannak minősítette a dél-tiroliak kettős állampolgárságát, amelyet egy hónappal ezelőtt hozott szóba az olaszországi régiót kormányzó Dél-Tiroli Néppárt (SVP).

Andreas Khol, aki jelenleg az Osztrák Néppárt (ÖVP) idősekkel foglalkozó érdekképviseleti szervezetének (Seniorenbund) az elnöke, pénteki nyilatkozatában úgy vélte: illúzió azt remélni, hogy egy bécsi alkotmánymódosítás, amely lehetővé tenné a kettős állampolgárságot, többséget kaphat az osztrák parlamentben. A korábbi házelnök emlékeztetett az Ausztria és Olaszország által 1947-ben kötött párizsi szerződésre, amely az alapját képezi az I. világháború után Olaszországhoz csatolt Dél-Tirol autonómiájának.

"Egy olyan alkotmánymódosítás, amely osztrák állampolgársághoz juttatná (a dél-tiroliakat), ellentmond a párizsi szerződés betűjének és szellemének" - idézte Kholt az Innsbruckban megjelenő Tiroler Tageszeitung. A néppárti személyiség úgy vélte, a szerződés megtámadása "veszélyeztetné Dél-Tirol autonómiáját". Róma ezt "ellenséges lépésnek" tekintené, Dél-Tirolban pedig "új árkok keletkeznének". Véleménye szerint az elgondolás sem Észak-, sem Dél-Tirolban nem élvezi a lakosság többségének a támogatását. Az emberek többsége a Brenner-hágótól északra és délre egyaránt elégedett a jelenlegi helyzettel - mutatott rá Andreas Khol. Egyúttal a szemére vetette a kettős állampolgárság gondolatát fölvető Dél-Tiroli Néppártnak azt, hogy kezdeményezését nem egyeztette az osztrák illetékesekkel. Az SVP "letért arról a bevált útról, amely minden fontos államjogi elképzelést illetően egyeztetést ír elő Bozen (Bolzano, Dél-Tirol székvárosa), Innsbruck (Észak-Tirol tartomány székhelye) és Bécs között" - mutatott rá Khol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában