Ország-világ

2015.01.29. 22:20

Öt év börtönre ítéltek egy ellenzéki újságírót Azerbajdzsánban

Öt év börtönre ítéltek csütörtökön egy ellenzéki újságírót Azerbajdzsánban.

Az eset a bakui vezetés bírálói szerint rámutat arra, hogyan hallgattatják el a különvéleményt megfogalmazó személyeket a volt szovjet tagköztársaság hatóságai.

Szejmúr Hazit, az ellenzéki Azadlig című lap munkatársát - aki az ellenzéki Népi Front tagja - múlt augusztusban börtönözték be, miután huliganizmus vádjában bűnösnek találta egy azeri bíróság.

Adil Iszmailov, Hazi ügyvédje szerint a csütörtöki ítélet részrehajló, maga a vád pedig teljes egészében koholt. A jogász hozzátette, fellebbezni fognak a döntés ellen.

Jogvédő csoportok azzal vádolják Ilham Alijev elnök kormányát, hogy elhallgattatja és börtönbe vetteti az azeri vezetés ellenzőit.

Hazi több alkalommal írt Alijevet bíráló cikket.
Tavaly több újságíróra és emberi jogi aktivistára szabtak ki börtönbüntetést az azeri hatóságok adóelkerülés, illegális üzletelés és huliganizmus miatt. A védőügyvédek egytől egyig alaptalannak és koholtnak tartották a vádakat.

A Human Rights Watch csütörtökön közzétett éves jelentésében kiemelte, hogy Baku 2014-ben fokozta az ellenzékiek elnyomását, és ezzel tovább romlott az ország eleve kiábrándító emberi jogi mérlege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában