Ország-világ

2014.01.22. 15:00

Paksi erőmű - Tolnában kiemelt projekt a felkészülés a bővítésre

A projekt feladata lesz, hogy a fejlesztések országos finanszírozását előkészítse, és összefogja az önkormányzatok, vállalkozások, nonprofit szervezetek munkáját.

Tolna megye 2014-2020-as területfejlesztési programjában kiemelt jelentőségű projekt a paksi erőmű bővítésére való felkészülés - mondta a programot készítő Hétfa Elemző Központ stratégiai igazgatója szerdán Pakson.

[namelink name="Szepesi Balázs"] a Tolna megyei önkormányzat konferenciáján hozzátette: a felkészülésben három alapelvet fogalmaztak meg a térségnek. Elsőként, hogy az építkezéshez szükséges infrastruktúra rendben megépüljön, és megtervezzék a közszolgáltatásokat, másodszor, hogy a helyi vállalkozások minél többet tudjanak majd profitálni a beruházásból, illetve, hogy a megépülő infrastrukturális létesítményeket az építkezés után is tudják hasznosítani. 

A szakember hozzátette: a bővítés több ezer embernek ad majd munkát. Mint mondta, jelenleg Tolna megye foglalkoztatásának hatoda kötődik a paksi erőműhöz, amely hét évre vetítve mintegy tízmilliárd forintot ad támogatás vagy helyi adó formájában a helyi közösségeknek. Ez a hétéves ciklusban várhatóan Tolna megyének címzett uniós források egyharmadát jelenti.

[namelink name="Kovács Antal"], a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a konferencián felvetette: ha valóban orosz blokkok épülnek Pakson, érdemes újra gondolni a magyar mezőgazdasági termékek oroszországi piacának korábbi kapcsolatrendszerét.

Moszkvában január 14-én [namelink name="Németh Lászlóné"] nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt [namelink name="Orbán Viktor"] magyar miniszterelnök és [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz államfő.

Címkék#atomenergia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában