Párizs arra inti Teheránt, térjen vissza a nukleáris alku betartásához

Az iráni külügyminiszter-helyettes a francia fővárosban találkozott Emmanuel Macron elnökkel, akinek a külügyminisztérium nyilatkozata szerint átadta Haszán Róháni iráni elnök üzenetét.

Teheránnak mielőbb vissza kell térnie a nukleáris programjának korlátozásáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás betartásához, és meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek biztosíthatják a Perzsa-öbölben kialakult feszültségek feloldását – közölte a francia külügyminiszter a Párizsban tárgyaló Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettessel.

Aragcsi a francia fővárosban találkozott Emmanuel Macron elnökkel, akinek a külügyminisztérium nyilatkozata szerint átadta Haszán Róháni iráni elnök üzenetét.

A két elnök legutóbb múlt csütörtökön beszélt egymással. A külügyi nyilatkozat szerint Macron megpróbált közvetítést ajánlani Teherán és Washington közötti feszültségek rendezése érdekében.

Aragcsival tárgyalt Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is, aki jelenleg arról egyeztet európai partnereivel, hogy brit kezdeményezésre európai irányítású tengerhajózás-védelmi egységet hozzanak létre a Perzsa(Arab)-öbölben.

London és Teherán között ugyanis feszültté vált a viszony azóta, hogy a brit királyi tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalt egy iráni tartályhajót, Irán pedig a múlt héten a Hormuzi-szorosban lefoglalt egy brit lobogó alatt közlekedő tartályhajót.

A közös európai misszió tervéről ugyanakkor a francia külügyi közlemény szerint Le Drian nem váltott szót az iráni elnök megbízottjával.

A találkozón alkalom nyílt “emlékeztetnünk az iráni elnök megbízottját, hogy azt várjuk Irántól, mielőbb térjen vissza a Bécsi Megállapodásokban vállalt kötelezettségei betartásához, és tegye meg azokat a lépéseket, amelyekkel lényegesen csökkentheti” a kialakult feszültségeket – írta nyilatkozatában a francia külügyminisztérium.

Aragcsi vezette az iráni tárgyalódelegációt a 2015-ös nukleáris alkut idején, amelynek értelmében Irán beleegyezett nukleáris programjának korlátozásába, cserébe az ellene életbe léptetett nemzetközi szankciók feloldásáért.

Donald Trump amerikai elnök azonban tavaly májusban az Egyesült Államok részéről felmondta az iszlám köztársasággal kötött többhatalmi megállapodást, és újra életbe léptette az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat.
 
Az iszlám köztársaság válaszul idén május 8-án bejelentette, hogy korlátozza a 2015-ben vállalt egyes kötelezettségeinek teljesítését.

Néhány nappal később Washington Teheránból érkező fenyegetésre hivatkozva úgy döntött, hogy a térségbe vezényli az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, és B-52-es nehézbombázókat küld egy katari amerikai légi támaszpontra.

(Lead-kép: MTI)

szponzorált tartalom
Új műsorral jelentkezik Várkonyi Andrea
Deszk osztozik az ajándékba kapott eszközökön hat településsel
Jelentős értékű adományt kapott a deszki önkormányzat egy Drezdában élő férfitől és családjától, akik régóta jó kapcsolatot ápolnak a helybéliekkel.
Akusztikus elődöntőkkel folytatódik A Dal 2020
A három élő válogató adásból továbbjutott tizennyolc előadó közül most szombaton kilencen lépnek színpadra.
A világűr témájában nyomoztak a diákok a könyvtárban – Fotók
A világűr és az ember volt a témája a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati diákverseny második, megyei fordulójának.
Már-már tökéletes golflabda hasonmás a Pallas nevű aszteroida
A csillagászok a felfedezése óta eltelt több mint kétszáz év alatt megfigyelték, hogy különös formája rendhagyó pályájának köszönhető.
Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Az amerikai elnök arra kérte a kormányfőt, hogy tolmácsolja „nagyrabecsülését a sikeres és nagyszerű magyar népnek”.
Férfiruhaszabó rabok vizsgáztak – Fotók
Elméleti és gyakorlati vizsgát is tettek azok a Csillag börtönben ülő rabok, akik két éve tanulnak férfiruha szabónak.