Bécshez hasonlóan

2020.09.28. 20:22

Párizs és Madrid is komoly támogatásban részesítette a bajba jutott vállalkozásokat

Szemben az európai nagyvárosokkal, a budapesti baloldali vezetés nem segít a polgároknak, még koncepció sincs.

Franciaországban és Spanyolországban terjed ezekben a hetekben a legjobban a koronavírus-járvány. A két ország fővárosának vezetői jelentős támogatási programokkal próbálnak segíteni – tudta meg az Origo.

Szolidaritási alap és helyreállítási terv Párizsban

Franciaországban már félmillió fertőzöttet és több mint 31 ezer halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok.

A statisztikák azt mutatják, hogy az országban Párizs az egyik fertőzési gócpont. A járvány itt is új erőre kapott, ami miatt a francia fővárosban ismét be kellett zárni a vendéglátóhelyeket, és úgynevezett megerősített riasztási állapotot kellett életbe léptetni.

A helyi vállalkozások az intézkedések miatt nagyon nehéz helyzetbe kerültek, azonban a városvezetés megpróbál segíteni rajtuk.

Az első hullám idején, márciusban Párizs vezetői szolidaritási alapot hoztak létre és hitelmentő konstrukciókat vezettek be. Az éttermeknek, kávézóknak, taxisoknak, kereskedőknek, valamint a város legismertebb helyszíneinél a turistáknak ingyen maszkokat osztogattak, összesen több milliót.

Július elején a városvezetés elfogadott egy 15 millió eurós helyreállítási tervet. Ellentétben Budapesttel, Párizsban a járvány alatt nem megsarcolni akarták a vállalkozókat, így elengedték a közterület-használati díjat.

Egy júniusi rendezvénysorozat keretében kifejezetten népszerűsítették az éttermi teraszokat és a közterületre nyúló vendégfogadó helyeket, a régiós utazási lehetőségekkel együtt. A több mint hatszáz önkormányzat és kilencszáz vendéglátóhely bevonásával lezajlott akciót szeptember közepéig meghosszabbította a költségeket magára vállaló városvezetés.

A régió népszerűsítése érdekében professzionális online kampányok indultak, amelyekkel ősztől a hazai, az amerikai, kínai, japán és koreai közönséget egyaránt megcélozzák. Emellett a francia főváros külön promóciós stratégiai tervet is kidolgozott, nem titkoltan az idegenforgalmi szakemberek támogatásának érdekében.

Madridban is eurómilliókat költenek

Spanyolországban már több mint 700 ezer beteget és 31 ezer halottat regisztráltak, ezzel az EU-ban ők számítanak a legfertőzöttebb országnak. A járvány ismét elszabadult, ennek következtében Párizshoz hasonlóan Madridban is szigorítottak a járványügyi szabályokon. Újra kijárási korlátozást rendeltek el Madrid 37 zónájában, a szigorítás a tervek szerint két hétig fog tartani.

A városvezetés, érzékelve a helyzet súlyosságát, a kezdetektől segíteni próbál a helyi vállalkozásoknak.

A madridi városi tanács 2020 és 2021 között hatmillió eurót különített el a fővárosi turizmus népszerűsítésére a koronavírus-járvány utáni időszakra. A városvezetés emellett egy 300 millió eurós, elkülönített keretből a regionális kormánnyal és a piaci érintettekkel összefogva új szervezetet is létrehoz majd.

Bár a spanyol kormány és a madridi tartományi vezetés nem azonos politikai színezetű, mégis képes az összefogásra. Pedro Sánchez, baloldali kormányfő és Isabel Díaz Ayuso, a Madridi autonóm tartomány jobboldali elnöke közös járványvédelmi munkacsoportot hozott létre.

Budapesten megunták a városvezetés bizonytalankodását

Béccsel, Párizzsal és Madriddal szemben Budapesten továbbra sem látszik, a városvezetés milyen formában kívánja támogatni a turizmusból élőket, így a helyi szállásadókat, vendéglátósokat, taxisokat.

A Városháza tétlenkedése miatt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön öt pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a fővárosi önkormányzat számára.

A szervezet azután hozta nyilvánosságra terveit, miután szakértőik áttekintették a külföldi példákat, és összevetették azokat a budapesti helyzettel.

Korábban levélben fordultak a városvezetéshez, azt kérve, hogy csökkentsék a vállalkozások kiadásait, segítsék a távolságtartási és higiéniás szabályok betartását, és átmenetileg csökkentsék, vagy engedjék el teljesen a fővárosi tulajdonú ingatlanok bérleti díját. Most többek között a közterület-használati díjak elengedését, a vendéglátóhelyek kiülős helyeinek fűthetőségéhez, valamint téliesítéséhez szükséges beruházások támogatását, és a válság idején üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújításának támogatását javasolják.

Ezt megelőzően a budapesti Fidesznek is voltak javaslatai az érintett gazdasági szereplők megsegítésére, azonban azt a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés nem fogadta el. A kormánypártok egy 50 milliárd forintos csomagról döntöttek volna, végül ez nem valósult meg. Ezért egy újabb javaslatcsomaggal álltak elő, amiben a droszthasználati díj, a taxisok kötelező gépjárműcseréjének, valamint a vendéglátó teraszok közterület-használati díjának elengedését kérték. A főváros egyelőre nem reagált a felvetésre.

Ahogy beszámoltunk róla, míg Budapest tétlenkedik, Bécs már három mentőcsomagot adott a válság miatt nehéz helyzetbe került helyi szállásadóknak, vendéglátósoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában