Ország-világ

2009.11.30. 14:12

Párizs veszélyesnek ítéli az új iráni terveket

"Nagyon veszélyesnek" nevezte a francia külügyminiszter, hogy "továbbra is semmibe véve a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kéréseit", az iráni kormány jóváhagyta tíz új urándúsító üzem létesítésének tervét.

MTI

"Miért ez a bejelentés tíz új urándúsítóról, amikor Iránnak egyetlen atomerőműve sincs a fűtőanyag elégetéséhez?" - hangsúlyozta Bernard Kouchner a Le Figaro című napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Az RTL rádióban pedig úgy vélte a francia diplomácia vezetője, hogy Teherán "saját magát teszi nevetségessé". Véleménye szerint "nincsen koherencia" az iráni vezetésen belül, csak "ösztönös reakciók". "Ez kétségtelenül nyugtalanító, de főleg eléggé karikatúraszerű és kissé gyerekes válasz a NAÜ-nek" - tette hozzá Kouchner.

A francia külügyminiszter a Le Figaróban arra is emlékezetett, hogy az irániak polgári célú nukleáris energiafejlesztése engedélyezett, de az "elfogadhatatlan", hogy atombombájuk legyen.

A francia védelmi miniszter szerint pedig "óriásiak a destabilizációs tényezők a régióban", "a nukleáris fegyverkezés és a proliferáció versenyének hatalmas kockázatával". "Mostantól a nemzetközi közösségnek kell megpróbálnia észhez téríteni Iránt" - mondta Hervé Morin a France Inter közszolgálati rádióban.

Mivel "világos, hogy Barack Obama és a nemzetközi közösség hetek óta hiába nyújtja ki a kezét", a miniszter szerint "valószínűleg újabb gazdasági szankciókat kell életbe léptetni, ha Irán nem hajlandó újabb tárgyalásokra".

Morin "egyértelműnek" tartja, hogy a ballisztikus rakéta- és az urándúsítási programokkal kizárólag "katonai céljai" vannak az iráni rezsimnek.

Mahmúd Ahmadinezsád elnök vezetésével vasárnap döntött úgy az iráni kormány, hogy öt létesítmény építését azonnal, további ötét pedig két hónapon belül megkezdik. Az üzemek mérete és teljesítménye azonos lesz az ország egyetlen működő urándúsító létesítményéjével, a natanzi komplexuméval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában