Ország-világ

2011.06.05. 10:04

Patthelyzet a hasmenésjárvány elleni harcban Németországban

Változatlan a patthelyzet a hasmenésjárvány elleni harcban Németországban. A hatóságok egyfajta detektívmunkát végeznek, és több szálon nyomoznak a kórokozónak tekintett különleges bélbaktériumot terjesztő forrás felkutatása érdekében, mostanáig azonban semmilyen konkrét eredményt nem értek el.

A hét végén vált ismertté, hogy a Schleswig-Holstein tartományban lévő Lübeck városában egy olyan étteremre bukkantak, ahol az elmúlt hetekben mintegy húszan fertőződtek meg. A hatóságok azt remélték, hogy ezáltal "forró nyomhoz" jutottak, és az étterem átvizsgálása, valamint az azt különböző élelmiszerekkel ellátó hálózatok, valamint piacok ellenőrzése közelebb vihet a megoldáshoz. Vasárnapi értesülések szerint azonban a vizsgálatok eddig nem hoztak eredményt, bár a hamburgi nagybani piac változatlanul potenciális fertőzésforrás lehet.

A "lübecki szállal" kapcsolatos nyomozásról tájékoztatást vár az Európai Bizottság is, amely jelezte, hogy kész segíteni. Vasárnapi sajtóértesülések szerint John Dalli, az unió egészségügyi biztosa felajánlotta, hogy szakértőket küld Németországba a hatóságok munkájának segítésére. Ezen kívül bejelentette azt is, hogy egy különleges internetplatformot hoznak létre, amelynek segítségével az egyes országok illetékesei információkat cserélhetnek a járvány terjedéséről, továbbá a megbetegedések kezeléséről.

A Welt am Sonntag című vasárnapi újság számolt be ugyanakkor arról, hogy az Európai Bizottság nem kíván kártérítést fizetni a járvány terjedése miatt súlyos értékesítési gondokkal küszködő, elsősorban spanyol, valamint német gazdáknak. A bizottság ugyanis azon a véleményen van, hogy mindez nem illeszkedik az unió agrárpolitikájának kereteibe. A kártérítést a napokban közösen is sürgette Angela Merkel kancellár és José Luis Zapatero spanyol kormányfő, a jelek szerint azonban hiábavalóan. A lap értesülése szerint a madridi kormány nem akar belenyugodni az elutasításba, és az unió mezőgazdasági vagy katasztrófa alapjából továbbra is kártalanítást sürget.

A spanyol gazdák ugyanakkor haragszanak a német hatóságokra is. Erre utal, hogy két andalúziai mezőgazdasági üzem pert kíván indítani a német illetékesek ellen amiatt, hogy a fertőzés forrásaként minden bizonyíték hiányában gyanúsították meg a spanyol uborkát. A hírek szerint egy tekintélyes berlini ügyvédi irodát bíztak meg érdekeik képviseletével, mindenekelőtt arra hivatkozva: az elsietett és megalapozatlan gyanúsítgatás következtében a spanyol gazdák egy hét alatt legkevesebb 200 millió eurós veszteséget szenvedtek.

Daniel Bahr német egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy egyes németországi kórházakban a járvány gyors ütemű terjedése miatt válságos helyzet alakult ki. Az orvosok és az ápolók elsősorban Hamburgban és Brémában nem győzik a munkát, az intenzívosztályok már nem képesek több beteg befogadására, és más vonatkozásban is kapacitáshiány alakult ki. A miniszter szerint enyhített a feszült helyzeten, hogy más, környékbeli kórházak nyújtottak támogatást. Mindenesetre Bahr a hét elejére valamennyi szövetségi, illetve tartományi egészségügyi illetékes részvételével válságtanácskozást hívott össze.

Vasárnap reggeli adatok szerint a hasmenésjárvány eddig 19 halálos áldozatot követelt Németországban. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Az orvosok hatalmas erőfeszítéseket tesznek kezelésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában