Ország-világ

2019.07.22. 08:24

Pentagon: egy venezuelai vadászgép ˝agresszíven követett˝ egy amerikai katonai repülőgépet

Egy venezuelai Szu-30-as vadászgép "agresszíven követett" egy amerikai felderítő repülőgépet a Karib-tenger felett - közölte vasárnap az amerikai hadsereg. A venezuelai kormány reagálása szerint a főváros, Caracas térségében haladó amerikai gépet csak kikísérték az ország légteréből.

MTI

Az amerikai fegyveres erők déli parancsnoksága által kiadott Twitter-közlemény szerint a haditengerészet EP-3 Aries II típusú gépét "veszélyesen megközelítették" a pénteken történt incidensben, "veszélybe sodorva ezzel a legénységet és a repülőgépet" is. Amerikai részről azt állították, hogy a repülőgép egy "nemzetközileg elismert és jóváhagyott feladatot hajtott végre nemzetközi légtérben. Az incidensről fotókat és egy videót is közzétettek, részleteket azonban nem közöltek sem a gép feladatáról, sem arról, hogy hol történt az incidens.


A történtekért ugyanakkor Oroszországot tették felelőssé, azzal vádolva Moszkvát, hogy "felelőtlen katonai támogatást" nyújt Nicolás Maduro venezuelai elnöknek. Moszkva többször cáfolta, hogy olyan támogatásban részesítené a venezuelai kormányt, amilyennel az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban őt vádolta.


Az Egyesült Államok szorgalmazza a venezuelai elnök eltávolítását a hatalomból, és támogatja az ellenzéket, amely nemrég sikertelenül próbálta szembefordítani az ország hadseregét az elnökkel.


A vasárnap kiadott amerikai nyilatkozat szerint a legutóbbi incidens "jól mutatja Maduro meggondolatlanságát és felelőtlen viselkedését".


A dél-amerikai ország fegyveres ereje ugyanankor a kormány által vasárnap közzétett nyilatkozatában arról számolt be, hogy elhárították "egy amerikai felderítő és hírszerző repülőgép behatolását" a főváros Caracast kiszolgáló Simón Bolívar repülőtér légterébe.


Az amerikai gép, amelyet pénteken reggel észleltek Venezuela légterében, nem jelentkezett be a helyi légi irányításnál, veszélyeztetve ezzel a térségben tartózkodó más repülőgépeket. Két vadászgép ezért a levegőben elfogta és kikísérte a venezuelai légtérből - áll a közleményben.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában