Ország-világ

2017.06.21. 08:25

Pentagon: végeztek az Iszlám Állam "főmuftijával"

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője kedden megerősítette, hogy egy Szíriában végrehajtott légicsapásban végeztek az Iszlám Állam "főmuftijával".

Jeff Davis újságíróknak elmondta, hogy Turki al-Binali, a terrorszervezet vezető ideológusa, aki "főmuftinak" nevezte magát, a légicsapásban halt meg.


A támadást még május 31-én, a kelet-szíriai Majádín városban hajtotta végre az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció.


Al-Binalit a Pentagonban a terrorszervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bizalmasaként tartják számon, s hírszerzési források szerint ő irányította az Iszlám Állam külföldi harcosainak toborzását. "Ő gondoskodott a gyilkosságokra és más atrocitásokra buzdító propagandáról is" - mondta el Jeff Davis. A szóvivő hozzátette: al-Binali videón rögzített több, saját maga által kifejtett érvelést, amellyel megpróbálta igazolni és bátorítani ártatlanok lemészárlását.

Turki al-Binali. Forrás: nypost.com

Turki al-Binali. Forrás: nypost.com

Sajtójelentések korábban beszámoltak arról is, hogy al-Binali vallásos köntösbe burkolt igazolásként fogalmazta meg, hogy miért "jogos" az iraki jazidi kisebbséghez tartozó nők rabszolgasorba taszítása.


A bahreini születésű al-Binali haláláról már korábban is elterjedtek hírek, azonban azokat soha nem erősítették meg. A Pentagon szerint halála jelentős csapás az Iszlám Állam terrorszervezetre. A Pentagon szóvivője azt is elmondta, hogy a terroristák jó része Rakkából éppen Majádínba menekült.

Címkék#Pentagon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában