Ország-világ

2014.11.06. 07:21

Pénzmosással gyanúsítanak egy Putyinhoz közel álló üzletembert

A földgáz-kereskedelemben érdekelt Timcseko az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül utalhatott olyan pénzeket, amik állítólag korrupt oroszországi ügyletekből származnak.

Amerikai ügyészek nyomozást indítottak a [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz elnök belső köréhez tartozó egyik üzletember, [namelink name="Gennagyij Timcsenko"] ellen pénzmosás gyanújával - jelentette szerdán a The Wall Street Journal című gazdasági napilap internetes változat az ügyet ismerő személyekre hivatkozva.

A New York-i keleti kerületi ügyészi hivatal vizsgálja, hogy a földgáz-kereskedelemben érdekelt milliárdos Timcsenko az amerikai pénzügyi rendszeren keresztül utalt-e olyan pénzeket, amelyek állítólagosan korrupt oroszországi ügyletekből származnak. Olyan tranzakciókról van szó, amelyekben a Timcsenko alapította Gunvor Csoport kereskedőcég kőolajat vásárolt a Rosznyefty vállalattól, és azt harmadik félnek adta tovább. Az ügyészi hivatalt a nyomozásban segíti az amerikai igazságügy-minisztérium - írta a WSJ.

A lap szerint a szóban forgó átutalások előbb történtek, mint hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be orosz tisztségviselők és cégek ellen az ukrajnai helyzet miatt. Az újság egyik forrása úgy tudja, hogy az ügyészség azt is vizsgálja: Putyin személyes vagyonát gyarapította-e törvénytelen pénz. Putyinnak ugyanis van részesedése a Gunvorban, és hozzáférhetett a cég vagyonához. Ezt a gyanút mind a Kreml, mind a cég visszautasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában