Hallgassa élőben!

Peruban három hónappal meghosszabbítják az egészségügyi veszélyhelyzetet

Peruban a koronavírus-járvány miatt június 10-től kilencven nappal meghosszabbítják az egészségügyi veszélyhelyzetet, emellett nemzeti érdekké nyilvánítanák a Covid-19 betegek kezeléséhez szükséges orvosi oxigén előállítását – közölte az Andina helyi hírügynökség csütörtökön.

A mintegy 30 milliós lakosú andoki országban eddig 178 914 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 4894-en hunytak el a kórban. Latin-Amerikát tekintve Brazíliát követően Peruban a legmagasabb a fertőzöttek száma.

Az Andina szerint az egészségügyi veszélyhelyzet meghosszabbítása nem jár az országos kijárási korlátozások meghosszabbításával, amelyek június 30-ig vannak hatályban.

Walter Martos védelmi miniszter bejelentette, hogy nemzeti érdekké nyilvánítanák az orvosi oxigén előállítását – közölte a La Republica helyi napilap. Peruban hiány van a sűrített gázból, ezért a kormány felméri az országos termelői kapacitásokat, ezzel párhuzamosan pedig nagyobb összeget különít el az importra – mondta Martos.

Becslések szerint naponta 173 tonna oxigénre van szükség a betegek ellátására Peruban.

A március közepén bevezetett járványügyi intézkedések jórészt megbénították a perui gazdaságot. A limai kormány ezért most intézkedéseket jelentett be a gazdaság újraindítására az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Június végéig várhatóan a gazdaság 84 százaléka fog ismét üzemelni.

Argentínában csütörtökön június 28-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat a fővárosban, Buenos Airesben és a 45 milliós lakosú ország különösen súlyosan érintett részeiben, miután a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a húszezret. A korlátozásokat elvileg június 7-én tervezték volna feloldani. Alberto Fernández argentin elnök sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy az ország többi részében a kijárási korlátozások helyett kötelező távolságtartási és egészségügyi óvintézkedések rendszerére térnek át.

Argentínában csütörtökön 929 új esetet jelentettek, ami a pandémia kitörése óta az egyik legmagasabb volt.

Argentínában eddig 20 197 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 608-an hunytak el a kórban. Az esetek többségét Buenos Airesből, illetve a főváros térségéből jelentették.

A mexikói egészségügyi minisztérium rekordszámú, 4442 új fertőzöttet jelentett csütörtökön 816 halálesettel. A 130 milliós országban ezzel 105 680-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek és 12 545-re a kórban elhunytak száma.

Dosszié

Hozzászólások

Koronavírus áldozata lett a magyar válogatott labdarúgó
Handel György az év eleje óta kórházban volt.
Sokkoló: fejtetvek miatt halt meg egy kislány
A felelőtlen szülők nem gondolták volna, hogy az évek óta a 12 éves kislányuk hajában szaporodó fejtetvek gyermekük tragikus halálát okozzák majd.
Fedett pályás rekord született férfi hármasugrásban
Az eddigi fedett pályás rekordot éppen az új csúcstartó jelenlegi edzője, a francia Teddy Tamgho tartotta.
Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait
Mutatjuk, mely számokkal lehetett mesés összeget nyerni.
Dániában is felbukkant a dél-afrikai mutáns vírus
Az illető előzőleg Dubajban járt.
Pozitív lett a portugál pénzügyminiszter tesztje
Egy nappal az után közölték, hogy Leao részt vett egy találkozón uniós vezetőkkel, köztük Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.