Platinit elengedte a rendőrség - Nem indítanak eljárást ellene

Szerda hajnalig faggatták a volt UEFA elnököt, aki úgy nyilatkozott: "nem értem, hogy miért rendeltek ide engem".

Szerda hajnalban elhagyta a francia rendőrség Korrupcióellenes Hivatalának épületét Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnöke, akit kedden hallgattak ki a 2022-es, végül Katarnak ítélt világbajnokság helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt zajló nyomozás részeként.

Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, kedden a Mediapart és a Le Monde honlapján jelent meg először, hogy őrizetbe vették Platinit.
    
A 64. születésnapját pénteken ünneplő Platini ügyvédje ugyanakkor kedden az nyilatkozta, hogy a sportvezetőt csupán tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok. Azt mondta, hogy Platini magabiztosan válaszolt a kérdésekre, nyugodtan, pontosan fejezte ki magát, vallomása – amelyben tagadta a gyanúsításban szereplő vádakat – hasznos volt kihallgatói számára.
    
Platini szerdán a rá váró riportereknek azt mondta, a kihallgatás hosszú volt.
    

Nyilvánvaló, hogy elhúzódott, hiszen kérdeztek a 2016-os Európa-bajnoksággal, a tavalyi oroszországi világbajnoksággal, a 2022-es katari vb-vel, a Paris Saint-Germainnel és a nemzetközi szövetséggel kapcsolatban is. Minden kérdésükre nyugodtan válaszoltam, miközben változatlanul nem értem, hogy miért rendeltek ide engem”

– jelentette ki a sportvezető.
    
Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi elnöke a 2010-es szavazás előtt többször bírálta Platinit, amiért UEFA-elnökként szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja, de egy 2010. novemberi találkozás után, nem sokkal a szavazás előtt megváltoztatta álláspontját. Akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák akkori köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel. Sajtóhírek szerint a mostani kihallgatás középpontjában ez a találkozó áll.
    
A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es vb rendezési jogát Katarnak, amely a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott vagy tagságát – Platiniéhoz hasonlóan – felfüggesztették.
    
A korábbi klasszis játékost 2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Joseph Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltása.
    
A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat arra, hogy katari részről megvesztegetés történt.
    
Eltiltása előtt Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.
    
Az UEFA korábbi elnökét a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság helyszínének kijelöléséről is kérdezték.

Frissítve:

Az ügyészek a német hírügynökséggel szerda délelőtt közölték, hogy nem indítanak eljárást Platini ellen, a nyomozás a 2022-es vb helyszínének kijelölésével kapcsolatban azonban tovább folytatódik.

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Kőkuti: csak hozzáadott értékkel életképesek a vállalkozások
Nem elég a vállalkozók érdekeit képviselni, hanem érvényesíteni is kell azt – vallja Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.
A FIFA azonnali hatállyal felfüggesztette a Trinidad és Tobagó-i szövetség tagságát
A szervezet helyi bírósághoz fordult jogorvoslatért, súlyosan megsértette a nemzetközi szövetség alapszabályát.
Bollywoodban vizsgálódik az indiai kábítószerellenőrzési hatóság
Egy népszerű filmsztár, Szusant Szingh Radzsput júniusi halálával kapcsolatban.
Elismerték a kiemelkedő munkát végző dorozsmaiakat
A Dorozsmáért Emlékérmet, a Dorozsma Mecénása és a Dorozsma Sportjáért díjat is átadták szeptember 25-én.
Szomszédvári derbi Makón
A Csongrád-Csanád megyei I. osztály hatodik fordulójában a listavezető Makó a jól szereplő újonc ContiTech-­Apát­falva ellen játssza a hétvége rangadóját.
400 millió forintnyi adót csalt el egy fesztiválszervező
A Székesfehérvári Törvényszék a váddal egyezően megállapította hét ember bűnösségét, aki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban szervezetten működött közre, és ezzel mintegy 400 milliós kárt okozott a költségvetésnek – közölte a Fejér Megyei Főügyészség pénteken.