Ország-világ

2009.09.09. 09:03

Pokorni-interjú: Lendvai a politika Mórickája

A következő kormány 2010 közepén azzal fog szembesülni, hogy elődje sokkal többet költött, mint ami látható volt - állítja Pokorni Zoltán. A Fidesz-alelnök nem ígéri, hogy ez lesz az utolsó szűkös iskolakezdés, de azt tudja, milyen oktatást akar 2014-re.

- Kipihente magát a nyáron?
- Igen.

- Csak mert július elején mintha feszült lett volna. Lendvai Ildikót például szó szerint elküldte a fenébe, amiért azt mondta: minden holokauszttagadás mögött ott van Orbán Viktor.
- A nyár tragikus eseményei, a romagyilkosságok után talán Lendvai Ildikó is felhagy azzal, hogy a politika Mórickájaként minden szélsőséges tett után a sötétben bujkáló Fidesz és Orbán Viktor jusson az eszébe. A kicsinyes politikai haszonlesés sosem segített megoldani a bajt. Ezt fogalmaztam meg akkor kissé túlzott tömörséggel.

- Pedig a radikálisok akár önről is vehették a példát, amikor fittyet hánynak arra, hogy a bíróság feloszlatta a Magyar Gárdát.
- Ezt vissza kell utasítanom.

- Miért? A kerülete második világháborús áldozataira emlékeztető turulszobor lebontásáról is van jogerős határozat, ön mégis közölte: a turul marad.
- Nem látom a párhuzamot. Mi nyugalmat szeretnénk, ők botrányt. A turullal kapcsolatban kompromisszumot ajánlottam Demszky Gáboréknak, amely egy új, a civil áldozatokra emlékező alkotás felállításával megoldotta volna a vitát. A fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció az utolsó pillanatban visszalépett ettől. Az pedig elfogadhatatlan, hogy a város vezetése közigazgatási ügynek próbálja álcázni a politikai indíttatású boszorkányüldözést.

Pokorni: Mi nyugalmat szeretnénk, ők botrányt. Fotó: Béres Attila

Pokorni: Mi nyugalmat szeretnénk, ők botrányt.
Fotó: Béres Attila

- Mégis, nem gyengíti tovább a jogállamot, ha egy kormányzásra készülő erő alelnöke nem tartja magát egy - akár rosszindulatú - határozathoz?
- Mi csakis a jog adta lehetőségeinkkel élünk. Ezek nem merültek még ki. Addig folytatjuk a peres eljárásokat, amíg a Fővárosi Közgyűlésben olyan többség nem lesz, amely ésszerűen áll az emlékmű kérdéséhez.

- Azaz biztosra veszi, hogy jövőre a Fidesz beveszi a fővárost. Előre a medvebőrre?
- Erről az a vicc jut eszembe, amikor nyuszika megy az erdőben, egyszer csak talál egy másfél méter hosszú, fél méter széles előnyt. Sikertelenül próbálja bevonszolni a kuckójába, mire kénytelen megállapítani: „Behozhatatlan előnyre tettem szert." Ilyen a viccben van, a politikában nincs. Éppen 1993-ban csatlakoztam a Fideszhez, akkor, amikor a párt 44 százalékos támogatottsága egy év alatt hét százalékra olvadt. Ettől most nem tartok, de fel kell készülnünk azokra a húzásokra, amelyeket egyszer már átéltünk.

- Mifélékre?
- Vegyük a felsőoktatást. Negyvenmilliárd forintot zárolnak épp. Ott van a pénz, az egyetem befogadhat számlát, de nem fizethet. A pénzforgalmi szemléletű mutató így sokkal szebb lesz, mint a valóság. Ez ugyanaz, amire elhíresült beszédében trükkök százaiként utalt Gyurcsány Ferenc. A következő kormány 2010 közepén azzal fog szembesülni, hogy elődje 2009-ben sokkal többet költött, mint ami látható volt.

A teljes interjú megtalálható a hetivalasz.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában