Ország-világ

2011.02.07. 22:32

Préval elnök ellen tüntettek Haiti fővárosában

Haiti - René Préval köztársasági elnök haladéktalan távozásáért kezdődött tüntetés hétfőn Haiti fővárosában pár száz résztvevővel, akik égő barikádokat emeltek Port-au-Prince főterén, és esküdöztek, hogy akár az egész országot megbénítják, ha nem teljesül a követelésük.

Haitin az elnökválasztás első fordulójában tapasztalt szabálytalanságok miatt kialakult kaotikus helyzetben csak nagy sokára dőlt el, hogy mely jelöltek juthatnak a második fordulóba, s e közben február 7-én lejárt Préval megbízatása. Az újabb fordulót a tervek szerint március 20-án tartják meg, s a parlament felhatalmazta a politikust, hogy a hatalom átadásáig terjedő átmeneti időben, legkésőbb május 14-ig a hivatalában maradjon.

Ez megfelel az Amerikai Államok Szervezete javasolta megoldásoknak is, de egyes haiti körök nem fogadják el. Préval az alkotmány alapján újabb mandátumot nem tölthet be, ezért ellenfelei azt akarják, hogy a hátra lévő időszakra alakuljon meg egy ideiglenes kormány.

Az államfői hatalommal kapcsolatos új fejlemény, hogy hétfőn diplomáciai útlevelet kapott a kormánytól a száműzetésben élő Jean-Bertrand Aristide, akit 2004-ben lázadás buktatott meg, de aki még mindig népszerű a legszegényebbek között. Ugyancsak az országban tartózkodik január közepe óta Haiti egykori diktátora, Jean-Claude Duvalier, aki szintén fel akarja ajánlani a szolgálatait a hazájának.

Címkék#Haiti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában