Hallgassa élőben!

Putyin bírálta a nemzetközi koalíció líbiai beavatkozását

Élesen bírálta a nemzetközi koalíció líbiai beavatkozását Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy senki nem kapott felhatalmazást Moammer Kadhafi líbiai vezető megölésére.

Koppenhágában kedden a Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten Putyin úgy vélte, hogy a Nyugat megengedhetetlen módon átlépett a líbiai légtér feletti zárlatról rendelkező biztonsági tanácsi határozaton. Álláspontja szerint Líbiában a “belső ellentmondások” fajultak el “fegyveres konfliktussá”, s ennek megoldása csakis a líbiaiak feladata.

“Miért kellett kívülről beavatkozni ebbe a fegyveres konfliktusba? Akkor most minden belső válságba beavatkozunk? Ha akár csak Afrikát tekintjük, nézzék meg Szomáliát, mi történik ott sok éve. Miért nem ott teremtünk rendet? Vagy a világ más országaiban, mindenhol bombázni fogunk és légicsapásokat mérünk?” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy talán “csak nem egereket akarnak fogni” a nyugati vadászgépek Kaddhafi palotáinak állandó támadásával.

Emlékeztetett arra is, hogy nyugati vezetők kezdetben még elutasították Kadhafi megölését, most viszont “egyes hivatalos személyek” már a líbiai vezető megsemmisítéséről beszélnek. “És ki engedélyezi ezt? Netán volt bírósági eljárás? Ki ragadta magához azt a jogot, hogy elítélje azt az embert (Kadhafit), bármilyen is legyen” – füstölgött az orosz kormányfő, aki már első reagálásában is “keresztes háborúkra felszólító középkori felhívásnak” minősítette a Líbiáról márciusban elfogadott BT-határozatot.

Putyin fájlalta, hogy a koalíciós erők légiereje megsemmisíti egy kis ország nemzedékek munkájával létrehozott infrastruktúráját, s “lényegében az egyik harcban álló fél e légierő támogatásával támadja” a másik felet. A konfliktusban érintett minden országot felszólított arra, hogy a nemzetközi joggal összhangban, felelősségének teljes tudatában és a polgári lakosság érdekeinek figyelembe vételével cselekedjen.

Az orosz kormányfő amúgy azt gyanítja, hogy a líbiai eseményekbe történő külső beavatkozás mögött az észak-afrikai ország busás szénhidrogén-lelőhelyeit kell keresni. A kőolajtartalékok esetében Líbia az első helyen áll az afrikai országok között, míg a földgáznál a negyediken. “Rögtön felvetődik a kérdés, nem ez érdekli-e elsősorban mindazokat, akik most ott mesterkednek” – fogalmazott Putyin.

Múzeumok Éjszakája tárlatvezetésekkel
Az éjszaka, amikor minden ÚJRA életre kel… mottóval rendezik meg országszerte a Múzeumok Éjszakáját, amelyhez a a vásárhelyi muzeális intézmények is csatlakoztak.
Magyar Régizenei Központ alakul Haydneum néven
Az intézmény a magyar vonatkozású barokk, bécsi klasszikus és kora romantikus repertoár népszerűsítését tűzte ki célul.
Három átkelőhely nyit újra a magyar-szerb, egy a magyar-román határon
Négy helyen is könnyebb lesz átkelni a szomszédos országokba.
Tálibok elfoglalták a legfontosabb átkelőhelyet Tádzsikisztán felé
A radikális iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán legfontosabb határátkelőhelyét Tádzsikisztánba.
Ballagás a csanádpalotai lakásotthonban
A ballagás minden családban nagy esemény, pláne ha egyszerre több gyerek búcsúzik az iskolaévektől. A hétvégén megnéztük, hogy néz ez ki egy lakásotthonban, ahol gyermekvédelmi gondoskodásba vett fiatalok élnek.
Brutális baleset: hárman megsérültek az 55-ös úton - Fotók
Mélykút közelében történt a szerencsétlenség.