Ország-világ

2014.07.17. 14:45

Putyin cáfolta, hogy újra használatba vennék a kubai radarállomást

Sajtóértesülések szerint Oroszország és Kuba elvi megállapodást kötött egy, Havannához közeli radarállomás újbóli használatba vételéről. Putyin cáfol.

[namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz elnök cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Oroszország és Kuba elvi megállapodást kötött egy, Havannához közeli radarállomás újbóli használatba vételéről - olvasható a Kreml honlapján csütörtökön közzétett közleményben.

A Kommerszant című orosz napilap szerdán azt írta, hogy az orosz kormány már néhány éve tárgyal a lourdesi rádiólokátor állomás használatáról Havannával, és a megállapodás tervezetét Putyin múlt heti kubai látogatásán véglegesítették.

A Brazíliában tartózkodó Putyin egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hamisnak nevezte ezen információkat. "Ez nem igaz. Kubai barátainkkal egyetértésben bezártuk ezt az állomást és nem áll szándékukban újraindítani a működését" - szögezte le az orosz államfő.

A kubai fővárostól mintegy húsz kilométerre található lourdesi állomást 1962-ben kezdték építeni és öt évvel később, 1967-ban kezdte meg a működését. A hidegháború éveiben a szovjet felderítés céljait szolgáló, legnagyobb külföldön lévő jelfogó berendezésként üzemelt 250 kilométerre az Egyesült Államok partjaitól. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország működtette tovább, mígnem 20001-ben Moszkva anyagi okok miatt és az Egyesült Államok követelésére lemondott a radarállomás használatáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában