Putyin elhagyta az országot, januárban megindul az építkezés Pakson

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnök meghívására látogatott hétfőn a budapesti dzsúdó-világbajnokság megnyitójára, kétoldalú megbeszélést is tartottak.

21:33 – Felszállt a másik Putyin-gép is – közölte az Index.

21:18 – A Putyin-flotta egyik gépe elhagyta Ferihegyet – írja az Index.

21:07Szijjártó: januárban kezdődhet az építkezés Pakson

A jövő év legelején, januárban megindul az építkezés Pakson, a Paks II. atomerőmű építését “nem állíthatja meg most már semmi” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn újságíróknak Budapesten, miután Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a cselgáncs világbajnokság kezdetére a fővárosba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Szijjártó Péter a megbeszélésről elmondta: új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át. Úgy látják, hogy “a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni”, pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson. A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél – hangsúlyozta.

19:50 – Elindult a Momentum fáklyás menete a Gellérthegyre, itt a forgatókönyv szerint Fekete-Győr András beszédet is mond – olvasható az Indexen.

17:50 – Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin már elhagyta a díszpáholyt – írja az Index.

Vlagyimir Putyin Budapesten. fotó: MTI (galéria)

“Örülök, hogy egy sportrendezvény helyszínén beszélhetek a kétoldalú kapcsolatokról. A nehézségek ellenére jól alakulnak a gazdasági folyamatok. Tavaly volt egy kisebb, kilenc százalékos csökkentés a kereskedelemben, az idei év első félévében viszont a 27 százalékot is elérhette a növekedés” – idézte a Ria Novosztyi az orosz elnököt.

17:01 “Hajrá, magyarok, Putyin, takarodj!” feliratú molinót tartottak fel a Papp László Sportarénában. Többen maszkban tiltakoztak, de kivezették őket, nagyjából nyolcan lehettek. Azóta a molinó is eltűnt – olvasható az Index tudósításában.

Vlagyimir Putyin Budapesten. Fotó: MTI (galéria)

16:53 – Vlagyimir Putyin már együtt ül Orbán Viktorral a díszpáholyban – írja az Index.

A Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnök egy azeri továbbjutót nézhetett meg először.

16:02Színpompás nyitóünnepség elnöki köszöntőkkel

Színpompás nyitóünnepséggel kezdődött meg hivatalosan a cselgáncs-világbajnokság hétfő délután a Papp László Budapest Sportarénában.

A műsor Al Bano fellépésével indult, a 74 éves olasz énekes előadta a Nemzetközi Judo Szövetség himnuszát, majd mintegy húszperces koncertet adott. Ezt követte a részt vevő 140 ország zászlójának behozatala, majd a vb kabalafigurája, Judogi köszöntötte a nézőket. A zenés-táncos ünnepi műsorban íjászok, kopjások, huszárok és csikósok mellett Molnár Levente operaénekes is színre lépett.

f

Üdvözlő beszédében Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke köszöntötte a helyszínen tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnököt, továbbá a dzsúdós család valamennyi tagját. Az MJSZ első embere külön köszönetet mondott a kormánynak – a vb megrendezéséhez nyújtott támogatásáért -, a nemzetközi szövetségnek (IJF) és a több mint 400 önkéntesnek.

Marius Vizer, az IJF vezetője ugyancsak köszönetet mondott a kormánytámogatásért, majd megnyitotta a sportág első magyarországi világbajnokságát.

A nyitónap éremküzdelmei 16 órától zajlanak a Papp László arénában.

15:25Földet ért Ferihegyen az orosz elnök repülőgépe – olvasható az Index folyamatosan frissülő cikkében. Putyin gépe a Fekete-tenger felől jött, Gyulánál lépett Magyarország légterébe.

f
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (k) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2017. augusztus 28-án. Vlagyimir Putyin a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként érkezett a budapesti cselgáncs-világbajnokságra.
Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

15:18 – Orbán Viktor már a Sportarénában van. Közben leszállt az egyik orosz gép Budapesten, a második is hamarosan landol – írja az Index.

f
Orbán Viktor miniszterelnök (k) Marius L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke (b) és Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke társaságában a cselgáncs-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2017. augusztus 28-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsodi Balázs

Korábban írtuk:

Fél éven belül ez már a második látogatása az orosz elnöknek hazánkban – legutóbb február 2-án tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Putyinról korábban is lehetett tudni, hogy rajong a küzdősportért, ezért is fogadta el a magyar miniszterelnök meghívását a 31. cselgáncs-világbajnokság megnyitójára. Mindemellett a tervek szerint kétoldalú megbeszélést is tartanak, viszont egyelőre nem tudni, lesz-e közös sajtótájékoztatójuk.

A Magyar Idők Orbán Viktor sajtófőnökétől, Havasi Bertalantól megtudta, az orosz elnök a déli órákban érkezik a fővárosba, a találkozóra és a tárgyalásra is a Papp László Sportarénában kerül sor. Putyin látogatása miatt Budapest több pontján terelésekre, forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell majd számítani, az érintett területekre sem autóval, sem gyalog nem lehet majd bemenni.

A flashmobokat szervező Fülesmob vasárnap egy életnagyságú Orbán-figurát állított fel a Nyugati téren, amely szüntelenül ismételte a délután folyamán Orbán 2007-es, orosz politikát bíráló beszédét. A bábut hétfő reggelre darabokra szedték.
 

A Fülesmob mellett a Momentum is megmozdult: ők kommunista időket idéző utcatáblákkal ragasztották tele Budapestet, így köszöntve Putyint.

A hétfőn startoló világbajnokság küzdelmeiben 18 magyar versenyző érdekelt.

Jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek, mint eddig hitték
A lovaglás legősibb bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban.
Már több mint 13,2 millióan megfertőződtek a világban
A halálos áldozatok száma 577 ezer 980, a gyógyultaké pedig 7 millió 374 ezer 484.
Német érdekeltségek is kampányoltak Andrzej Duda ellen – II. rész
Az európai uniós pénzek visszatartása és a második világháborús lengyel kárigények felmerülése anyagilag is súlyos kérdés. Főleg a németeknek.
Ha bukik a boly
Sok amatőr a verseny közben ébred rá, hogy másodmagával ül a bringán: a majré kapaszkodik a hátuk mögött.
Ma sem kell esőtől tartani
Délelőtt napos, délután fátyol-és gomolyfelhős időre számíthatunk.
Folytatódik a napenergia térnyerése Magyarországon
Tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége hat százalékkal emelkedett az előző évhez képest.