Ország-világ

2014.11.19. 14:37

Putyin: Magyarország egyik legfontosabb partnere Oroszországnak

Hozzátette, Moszkva osztja Budapest készségét a párbeszéd erősítésére és a közös nagyszabású beruházások megvalósítására.

[namelink name="Vlagyimir Putyin"] az Oroszországban akkreditált 15 új külföldi - köztük Balla János magyar, John F. Tefft amerikai és Katarzyna Pelczynska-Nalecz lengyel - nagykövet megbízólevelének átadásán, a Kremlben beszélt minderről.

Putyin hangsúlyozta, hogy Magyarországra úgy tekintenek Moszkvában, mint Oroszország egyik legfontosabb politikai és kereskedelmi-gazdasági partnerére, s a két ország kapcsolatai "gazdag történelemre és a népek kölcsönös tiszteletére támaszkodnak".

"Osztjuk a magyar vezetés készségét a konstruktív párbeszéd erősítésére, a tervezett, igen nagyszabású beruházási projektek közös megvalósítására" - hangoztatta Putyin.

Putyin-nyilatkozatot idézve a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség tágabb teret szentel a magyar-orosz viszony közelmúltbeli fejlődésének, és szakértőkre hivatkozva megjegyezte, hogy az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatok az utóbbi időben kedvezően alakulnak, de Moszkva és Budapest energiaipari együttműködését nemtetszéssel fogadták a Nyugaton.

A megbízólevelek átadása alkalmából Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország kész együttműködni az Egyesült Államokkal a belügyekbe való beavatkozás kizárása és az egyenjogúság elve alapján.

"Abból indulunk ki, hogy Oroszországra és az Egyesült Államokra különös felelősség hárul a nemzetközi biztonság és stabilitás fenntartásában, a globális kihívásokkal és fenyegetésekkel való szembenézésben. Készek vagyunk a gyakorlati együttműködésre az amerikai partnerekkel a legkülönfélébb dolgokban egymás érdekeinek tiszteletben tartásának, az egyenjogúság és a belügyekbe való beavatkozás kizárásának elve alapján" - hangsúlyozta Putyin.

Az új amerikai nagykövet Moszkvában John F. Tefft lett, aki korábban Washington kijevi, grúz, illetve litván külképviseletét vezette.

A kelet-ukrajnai válság miatt feszültté vált orosz-lengyel viszonyról szólva Vlagyimir Putyin meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország közötti nézeteltéréseken kölcsönös tisztelettel, rugalmassággal és közös munkával felül lehet kerekedni.

"A kétoldalú kapcsolatok nem egyszerű úton fejlődnek. Sokat kell tennünk ma azért, hogy magasabb szintre emeljük őket" - mondta Putyin, és felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországot és Lengyelországot több évszázadra visszatekintő közös történelem köti össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában