Katalán válság

2019.10.17. 05:58

Quim Torra elnök elítélte az erőszakot

Szerda este is zavargások voltak a városokban.

Elítélte a katalóniai tüntetéseken történt erőszakcselekményeket Quim Torra katalán elnök a helyi tévében szerda éjfél után közvetített beszédében.

„Elítéljük az erőszakot! Nem engedhetjük meg, hogy ilyen incidensek forduljanak elő az országunkban. Ennek azonnal véget kell vetni!” – mondta Torra. Leszögezte, hogy a katalán függetlenségi mozgalom nem lehet erőszakos, az incidensek megengedhetetlenek.

A katalán vezető elítélő nyilatkozata néhány órával az után hangzott el, hogy Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfő az elmúlt napok erőszakos utcai cselekményeinek elítélésére szólította őt. „Politikai és morális kötelessége elítélni (...) a legvilágosabban és leghatározottabban az erőszak alkalmazását Katalóniában” – fogalmazott Sánchez, hangsúlyozva, hogy Katalónia lakosainak joga van békében és biztonságban élni.

A rendbontások és erőszakba torkolló tüntetéshullám azután kezdődött a katalóniai városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt,

9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén

Madrid szerint alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Szerda este is zavargások voltak a katalán városokban. Barcelonában a katalán belügyi tanácsos hivatalánál tűztek össze a rendőrök és a tiltakozók, akik a politikus lemondását követelték a katalán rendőrök tüntetők elleni kemény fellépése miatt. A helyi rendőrség arról tájékoztatott csütörtökre virradóra, hogy a tüntetők gyújtópalackot dobtak a rendőrökre. Az el-País című lap azt írta internetes oldalán, hogy a tüntetések idején legalább 28 sérült fordult orvosi segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában