Rábaközi frissdiplomások lehetőségei

Állást találni manapság mindenkinek nehéz, a pályakezdő diplomások sincsenek könnyű helyzetben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mivel töltik a rábaközi fiatalok az államvizsga utáni heteket, mikor kezdik a munkakeresést, és milyen terveik vannak a közeli és távoli jövőre nézve.

A csornai Nagy Eszter és a rábatamási Pölöskei András idén fejezték be tanulmányaikat. Eszter régiógazdálkodást és EU-s pályázatírást tanult a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán Sopronban, míg András Győrben, a Széchenyi István Egyetem gépészmérnök szakán, gyártási rendszerek szakirányon végzett. Eszter az államvizsga utáni első hónapot pihenéssel, bulizással töltötte – mint sokan mások – és csak néhány hete látott neki az álláskeresésnek.
– Több helyre elküldtem már az önéletrajzomat, az interneten is regisztráltam magam álláskereső oldalakon, de visszajelzést még nem kaptam – mondta Eszter. – Az újságokat is mindig alaposan átböngészem, hiszen sosem lehet tudni, mikor bukkanok rá egy jó lehetőségre, bár a tapasztalataim nem túl biztatóak. Hogy kit vesznek fel az adott munkára, azt hiszem, az a hirdetés megjelenésekor rég eldőlt.
Andrásnak már tanulmányai közben lehetősége adódott arra, hogy végzettségének megfelelő munkahelyen dolgozzon.
– Az utolsó félévben már csak egy tantárgyam volt, ezért munka után néztem, hiszen az időmbe bőven belefért – újságolta. – Tavaly ősszel figyeltem fel egy rábatamási cég állásajánlatára. Pályáztam, és meg is kaptam a munkát, ami minden szempontból tökéletes volt. Napi négy órát kellett dolgoznom, be tudtam járni a suliba, volt szabadidőm és még pénzt is kerestem, arról nem is beszélve, hogy két percet sem kellett gyalogolni a munkahelyemig. A diploma megszerzése óta nyolc órában dolgozom ugyanitt.
A fiatalok fontosnak tartják, hogy a környéken maradhassanak, hiszen a család és a barátok is ide kötik őket. András nem gondolkodik azon, hogy más munkahelyet válasszon, hiszen a jelenlegit minden szempontból ideálisnak tartja, de a bejárásról határozott véleménye van. „Lehet, hogy Győrben többet kereshetnék, de az számomra megfizethetetlen, hogy abban a faluban dolgozhatok, ahol élek és nem kell napi két órát utaznom a munkahelyemig” – jegyezte meg.
– Én sem tervezem, hogy Győrnél vagy Sopronnál messzebb költözöm. Tudom, hogy a fővárosban könnyebben boldogulnék, mégis szeretnék a közelben maradni – tette hozzá Eszter.
A csornai lehetőségekkel kapcsolatban is egy véleményen voltak. „A diplomásoknak nincs esélyük a városban. Egy jó szakmával itt könnyebben lehet érvényesülni. A legtöbb hirdetésben felszolgálót, szakácsot, kőművest, ácsot keresnek. Ha látnánk esélyt a régóta ígért ipari park és a többi fejlesztés megvalósítására, talán mi is optimistábbak lennénk” – mondták.
Eszter végül megjegyezte, nem görcsöl az álláskeresésen. „Mindent megteszek, hogy a végzettségemnek megfelelő, és kihívást jelentő munkát találjak. Bízom benne, hogy néhány hónapon belül ez sikerül is, bár a tapasztalatok sajnos azt igazolják, hogy a fél-egy évnyi állástalanság természetes a pályakezdőknél. Szerencsére a szüleim mindenben támogatnak és segítenek, ahogy eddig is tették, de huszonhárom éves vagyok, ideje már a saját lábamra állni.”