Ország-világ

2011.02.26. 19:09

Rágógumi-háború Sarkozy és az ankarai polgármester között

Ankara - Melih Gökcek ankarai polgármester rágógumizva bocsátotta útjára a rövid törökországi látogatásáról távozó Nicolas Sarkozy francia elnököt - jelentette az Anatólia török hírügynökség szombaton.

Delmagyar.hu

A G20 elnökeként [namelink name="Nicolas Sarkozy"] mindössze hat fagyos hangulatú órát töltött pénteken a török fővárosban, ráadásul magára haragította a fogadóbizottsággal érkező Gökceket, ugyanis egy hatalmas rágógumival szájában szállt ki a repülőgépből. "Sarkozy kiszálláskor egy hatalmas rágógumin csámcsogott. A lépcsőn leereszkedve egy pillanatra megállt, félbeszakította a rágózást, vizslató tekintettel körbenézett, majd ott folytatta, ahol abbahagyta" - mondta a török belpolitika üde színfoltjának és egyben megosztó személyiségének számító Gökcek. "Személy szerint engem nagyon megbotránkoztatott" - tette hozzá a városatya.

Ankara polgármestere elárulta, hogy Sarkozy korábban [namelink name="Abdullah Gül"] török államfő franciaországi látogatásán is tiszteletlenül viselkedett. Gökcek így nem hagyhatta válasz nélkül az újabb sértést: "Amikor kikísértem, én is végig rágóztam - az autóban, a repülő felé vezető úton, és amikor elbúcsúztam tőle, akkor is". "Valakinek válaszolnia kellett, és úgy gondolom, hogy diplomatikusan reagáltam. Létezik egy olyan dolog, amit kölcsönösségnek hívunk" - folytatta. Sarkozy kitartóan ellenzi Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz, s ennek Abdullah Güllel közös sajtótájékoztatóján is hangot adott - feldühítve ezzel a helyi közvéleményt. [namelink name="Melih Gökcek"] elárulta, hogy a közembereknek is tetszett a lecke, amit a francia elnöknek adott. A Twitter közösségi oldalon "100-ból 98-an" hálásak voltak a polgármester magatartásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában