Ország-világ

2014.03.03. 15:14

Rákaptak az ópiumra az indiai antilopok

A körülbelül 300 kilogrammos állatokat sem kerítés, sem őrök nem képesek visszatartani attól, hogy betörjenek a mákültetvényekre.

Az indiai nilgau antilopok valószínűleg rákaptak az ópiumra, amelyhez a mákgubók legelésével jutnak - tudósított a Times of India című napilap hétfőn.

Sem kerítés, sem őrök nem képesek a körülbelül 300 kilogrammos állatokat visszatartani attól, hogy a Madhja Prades állambeli mákültetvényekre betörjenek - olvasható a lap online kiadásában.

Az újságnak nyilatkozó falubeli gazdálkodó, Pithja Khedi elmondta: az állatok korábban nem legeltek "ópiumot", két éve azonban néhány elkezdte, és mára a rabjaivá váltak. Minden éjjel megjelennek, hogy a gubókból lakmározzanak - tette hozzá.

Egy hím és két nőstény indiai antilop. Forrás: Wikipédia

Egy hím és két nőstény indiai antilop. Forrás: Wikipédia
Mivel a nilgaunak is nevezett patások (Boselaphus tragocamelus) ezután vad vágtába kezdenek, a környező földeket és más növények - például a cukorrépa - ültetvényeit is elpusztítják. A farmernek hatalmas, többszázezer forintos károkat okoztak már.

Mandszaur régió egy erdésze megerősítette, hogy a vidéken egyre több a nilgau, számuk már több ezerre rúg. Elmondta: sok panasz érkezik emiatt a farmerektől. Az erdészt meglepte, hogy az állatok a máklegelés után rohangálni kezdenek, hiszen az ópium éppen nyugtató, altató hatásáról ismert.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában