Hallgassa élőben!

Rákócziak megálmodott királysága

A lyoni Stephane Rákóczi herceg tegnap azért érkezett Sopronba, hogy meghívóival megbeszélje magyarországi trónra lépésének tervét.

Bár a Magyar Párizsi Konzulátus még nem válaszolt a család hitelesítést kérő leveleire, a

fiatal herceg elfogadná a Szent István-i koronát.
II. Rákóczi Ferenc fejedelem egyenes ági leszármazottjai voltak a vendégei tegnap Sopronnak. Princess Jacqueline Alice Louise Rákóczi, Michel Roland Rákóczi-Duchemin és fiuk, Prince Stephan Jean Michel Rákóczi a soproni Hunok Szövetségének meghívására érkeztek a BW Pannonia M. Hotelbe.
Michel Rákóczi, a herceg édesapja elmondta, hogy a családjuk háromszáz éves száműzetés után szeretne hazatérni Magyarországra.
A történelem és a sors nem volt kegyes a Rákócziakhoz, hiszen Franciaországban sem vállalhatták nevüket, a nagy forradalom idején pedig bujkálniuk kellett. A második világháború után nagyapját a kommunisták tartóztatták le, egyébként ő volt az első, aki a család múltját kutatni kezdte.
Először 1978-ban jártunk Magyarországon – mesélte Jacqueline Rákóczi, a herceg édesanyja. – Ekkor még mit sem tudtunk családunk gyökereiről. Kilenc évvel ezelőtt ellátogattunk Kassára és Sárospatakra is. Egy különös éjszakán pedig azt álmodtam, hogy II. Rákóczi fejedelem leszármazottjai vagyunk. Visszatérve Franciaországba lázas kutatásokba kezdtünk, míg Strasbourgban az anyakönyvi hivatalban ráleltünk őseink dokumentumaira. Rövidesen elküldtük az összegyűjtött leveleket a Magyar Párizsi Konzulátusra, de ők válaszra sem méltattak bennünket.
A napjainkban orvosként dolgozó apa és anya Kanadában töltött egy évtizedet, ezért megkaphatták a kanadai állampolgárságot is. Fiuk, Stephan, azaz István építészmérnök lett. Pt szánják a magyar trónra. A királyság visszaállítása azonban először is alkotmányos akadályokba ütközik.
– Ennek elhárításán öt alkotmányjogász dolgozik – mondta a meghívó, a Hunok Szövetségének nevében Nyikos Tivadar.
– Nem azért jöttünk, hogy régi javainkat visszakérjük, még csak egy lakosztályra sincsen szükségünk. Sőt, saját pénzünket szeretnénk befektetni az ország javára. Ám a legfontosabb, hogy három évszázad száműzetés után a Rákócziak visszatérhessenek az országba, és Magyarország szebb jövőjéért, teljes szabadságáért küzdjenek, mint annak idején őseink – mondta franciául Stephan Jean Michel Rákóczi.
„ A Szent Korona Társaság, a Magyarok Világszövetsége és a Trianon Társaság is támogatja az elképzelést. A többi már a magyar népen múlik, pontosabban azon, hogy négy év múlva hajlandó-e megválasztani királynak István herceget.”

Leverkuseni vereséggel kezdte a Ferencváros a csoportkört
A magyar bajnoki címvédő a csoportkör második fordulójában, szeptember 30-án a spanyol Betist fogadja.
Országszerte 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2025-ig
A 2019-ben elfogadott Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek.
Meztelenül pózolt a kádban Weisz Fanni
A rajongóknak nagyon tetszik az új képe.
Felvette Szent-Györgyi Albert nevét az orvosi kar - Fotók
Jubileumi emlékrémet kapott Szent-Györgyi Albert özvegye.
Pályaválasztási nyílt napot tartottak a Gábor Dénesben - Fotók
Általános iskolák nyolcadik osztályos tanulói ismerkedhettek meg az intézménnyel, valamint az oktatott ágazatokkal az eseményen.
FIFA: a szurkolók 55 százaléka gyakrabban rendezne vb-t
A közvélemény-kutatásban hat kontinentális tagszervezet 23 országából összesen 15 ezer futball iránt érdeklődő személy vett részt.