Ország-világ

2007.02.13. 15:19

Rálőttek a Teve utcai rendőrszékházra

Ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel az országos rendőrfőkapitány annak, aki érdemi információval segíti a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületét ért éjjeli támadás nyomozását. Ezt Bene László altábornagy jelentette be keddi sajtótájékoztatóján.

Az altábornagy elmondta: éjjel 0 óra 33 perckor adtak le eddig ismeretlenek géppisztolyból nem célzott lövéseket a rendőrség XIII. kerületében lévő épületére. Bene László hozzátette: a Déryné köz és a Róbert Károly körút közötti területen 14 darab lőszerhüvelyt találtak, amelyek minden bizonnyal abból a fegyverből származnak, amelyből a lövéseket leadták.

Az országos rendőrfőkapitány közölte azt is: 15 lövés érte a Rendőrségi Igazgatási Központot, és a lövedékek csaknem 15 millió forintos kárt okoztak az épületben. A lövedékek az épület kilencedik és tizenharmadik emelete között csapódtak be. Jelenleg a tanúkihallgatások és -kutatások folynak, az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja – mondta Bene László megjegyezve, hogy az „említett időben a környéken mozgott egy fekete Volkswagen Golf vagy Passat", aminek a rendszámát nem ismerik. A rendőrfőkapitány szólt arról is, hogy a Teve utcai székház biztonsági kameráinak felvételeit is értékelik.

Hangsúlyozta: a lövéseket minden bizonnyal ugyanabból a fegyverből adták le. A 7,62 milliméteres töltények hüvelyének alján találhatók számok, amelyekből következtetni lehet a gyártás helyére, most a fegyverszakértői véleményt várjuk – tette hozzá a rendőri vezető. Egy kérdés kapcsán elmondta, olyan fegyverekkel, amelyből a lövéseket leadták, hivatalosan katonai alakulatok rendelkeznek Magyarországon.
Bene László kitért arra, is, hogy a rendőrszékház elleni támadással összefüggésben több elképzelés létezik. Az események hátterében állhatnak bűnözői csoportok is, de semmilyen más variációt nem lehet kizárni és megerősíteni.

Kérdésre válaszolva az országos rendőrfőkapitány elmondta, az állami vezetők védelmének megerősítéséről a Köztársasági Őrezred parancsnoka dönt.

A rendőrség épületének megtámadása precedens nélküli, rendkívül súlyos tett – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd délelőtt, miután Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel közösen megtekintette a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületét, melyre éjszaka, feltehetően géppisztolyból sorozatlövést adtak le.

Gyurcsány Ferenc a támadás okozta károk megtekintése után újságírók előtt úgy fogalmazott: „nem lehet nem észrevenni, hogy az egyre radikalizálódó cselekményeknek felépül egy láncolata, ami arra figyelmeztet bennünket, hogy ezen az úton nem szabad tovább menni".
A miniszterelnök támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a rendőrséget, mert – mint mondta – „a Magyar Köztársaság miniszterelnökének azok mellé kell állni, akiket megtámadnak". Hozzátette, a köztársaság egyik alapintézményét érte támadás. A miniszterelnök hangsúlyozta, a legfontosabb az ország nyugalma, nem lehet nézni, hogy minden, amitől élni lehet egy országban, bizonytalanná válik.

A kormányfő azt is mondta, azt szeretné, ha Magyarországon nem kellene félni, ha nem lenne bizonytalanság, és ha a hétköznapokba visszaköltözne a nyugalom.

Az újságírók, akiket a rendőrség sajtóosztályának munkatársai a tizedik emeletre vittek, láthatták, hogy az ORFK gazdasági és igazgatási főigazgatóságának 1001-es számú irodájába öt lövedék is becsapódott az ablakokon keresztül, melyek a Róbert Károly körútra, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületére néznek.

Az Országgyűlés elnöke sajnálatosnak tartja a Teve utcai rendőrszékház elleni támadást, de nem gondolja, hogy az esetnek politikai vetülete lenne. Szili Katalin erről újságíróknak nyilatkozott kedden a Parlamentben. Mint mondta, sajnálatosnak tart minden olyan eseményt, amely Magyarország megszokott rendjét felborítja. Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az esetnek politikai vetülete lenne, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítják. Erre megvannak a megfelelő szervek, akik ezzel kapcsolatosan a nyomozást lefolytatják – tette hozzá.

„Akár politikai, akár nem politikai, nem hiszem, hogy ebből a szempontból ez különösen lényeges lenne, egyszerűen magát a tényt már rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy ilyen 2007 tavaszán Magyarországon előfordulhat" – fogalmazott a házelnök. Véleménye szerint mindenkinek az ország sorsa, békéje, harmóniája a legfontosabb.

Bombariadó volt reggel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a rendőrség az egész Trefort kertet kiürítette. Az intézménybe telefonon érkezett a bejelentés arról, hogy bomba fog robbanni. Bombariadó miatt kiürítették a Központi Fizikai Kutatóintézetet is. Az intézetbe reggel háromnegyed kilenckor érkezett a fenyegetés telefonon. Bombát nem találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában