Rasszista viccek miatt zárt be a humorportál

Rasszista viccek miatt tett bejelentést a Humorbonbon.hu viccportál ellen egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél. Az oldal üzemeltetői csütörtökön bezárták a humorportált, mivel nem kívánták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket.

A Humorbonbon.hu viccgyűjteményt 2000 áprilisában indította egy – magát megnevezni nem kívánó – magánszemély, halálos beteg unokahúga kedvéért. Az oldal bejegyzője az Index kérdésére elmondta, hogy az oldalt unokahúga üzemeltette egészen tavaly bekövetkezett haláláig, utána a szerkesztést ő és húga vették át. A vicceket az olvasók küldték be, később azokat moderálták. A szűrés csupán annyiból állt, hogy törölték az oldalról a viccnek nem tekinthető egyéb beírásokat. Ezekből egyébként elmondása szerint a két év alatt mindössze négy darab volt.

Grün, Kohn és az etnikum

Szerepeltek viszont a szájton rasszista viccek (a címlapon külön rovat is volt “etnikum” címmel), emiatt tett bejelentést egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél (MTE). Az MTE a bejelentés alapján eljárást indított, arra hivatkozva, hogy “a viccek egy része alkalmas kisebbségek megfélemlítésére, illetve sérti kisebbségek emberi méltósághoz való jogát”. A vizsgálat áprilisban indult, az oldal üzemeltetői e hét csütörtökén döntöttek arról, hogy végleg lehúzzák a rolót, mivel nem akarták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket.

A fenntartó is felelős

Salgó Adrienne, az MTE főtitkára az Indexnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az oldal üzemeltetője mint szolgáltató felelős a weblapján megjelenő tartalomért, még akkor is, ha nem ő a szerző. Hozzátette, hogy az egyesület önszabályozó testület, ezért megpróbálják ugyan a hatályos törvényeket betartatni, de határozataik senkire nézve sem kötelezőek. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú viccek a legtöbb portálról ki vannak szűrve, és az összes tartalomszolgáltatónak érdeke, hogy ilyesmi ne jelenhessen meg az interneten.

 

szponzorált tartalom
Az elektromos autó töltő a vendéglátást is felvillanyozza
Visszakapta templomát az egykori indiai uralkodódinasztia
1991 után ismét a Travankúr család lehet a gondnoka a világ egyik leggazdagabb templomának.
Osztrák egészségügyi miniszter: minden erővel meg kell akadályozni a vírus további terjedését
Anschober egyben arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy otthon és a nyaralás során is legyenek óvatosak, körültekintőek.
Mindössze néhány hónapig maradnak meg az emberi testben a vírus antitestjei
Az eredmények azt sugallják, hogy a már felgyógyult betegek újrafertőződhetnek a vírussal.
Megharapott egy sirályt, mert el akarta venni az ételét
A kábítószer hatása alatt lévő fiatal férfi akár 6 hónap börtönbüntetést is kaphat, mert a sirály védett faj.
Rejtély a kiégett jármű körül + galéria
Kigyulladt és teljesen kiégett egy személyautó Kerekegyháza külterületén.
Várják az egészségügyben dolgozók véleményét
Áttekintik az egészségügyi rendszert és előkészítik annak megújítását.