Rasszista viccek miatt zárt be a humorportál

Rasszista viccek miatt tett bejelentést a Humorbonbon.hu viccportál ellen egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél. Az oldal üzemeltetői csütörtökön bezárták a humorportált, mivel nem kívánták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket.

A Humorbonbon.hu viccgyűjteményt 2000 áprilisában indította egy – magát megnevezni nem kívánó – magánszemély, halálos beteg unokahúga kedvéért. Az oldal bejegyzője az Index kérdésére elmondta, hogy az oldalt unokahúga üzemeltette egészen tavaly bekövetkezett haláláig, utána a szerkesztést ő és húga vették át. A vicceket az olvasók küldték be, később azokat moderálták. A szűrés csupán annyiból állt, hogy törölték az oldalról a viccnek nem tekinthető egyéb beírásokat. Ezekből egyébként elmondása szerint a két év alatt mindössze négy darab volt.

Grün, Kohn és az etnikum

Szerepeltek viszont a szájton rasszista viccek (a címlapon külön rovat is volt “etnikum” címmel), emiatt tett bejelentést egy magánszemély a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületénél (MTE). Az MTE a bejelentés alapján eljárást indított, arra hivatkozva, hogy “a viccek egy része alkalmas kisebbségek megfélemlítésére, illetve sérti kisebbségek emberi méltósághoz való jogát”. A vizsgálat áprilisban indult, az oldal üzemeltetői e hét csütörtökén döntöttek arról, hogy végleg lehúzzák a rolót, mivel nem akarták vállalni az eljárással kapcsolatos erkölcsi és anyagi terheket.

A fenntartó is felelős

Salgó Adrienne, az MTE főtitkára az Indexnek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az oldal üzemeltetője mint szolgáltató felelős a weblapján megjelenő tartalomért, még akkor is, ha nem ő a szerző. Hozzátette, hogy az egyesület önszabályozó testület, ezért megpróbálják ugyan a hatályos törvényeket betartatni, de határozataik senkire nézve sem kötelezőek. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú viccek a legtöbb portálról ki vannak szűrve, és az összes tartalomszolgáltatónak érdeke, hogy ilyesmi ne jelenhessen meg az interneten.

 

Rendhagyó módon kérte meg szerelme kezét a rendőr (videó)
Kollégái segítségét kérte az akcióhoz.
Az USA az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában
37 ezer katonát mozgósítanak majd, tíz európai ország részvételével.
Ezekre figyeljen, ha csomagot küld karácsonyra!
Néhány dolgot érdemes megfogadni, hogy épségben érkezzen meg az ajándék.
Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében
Több mint 1 millió ember írta alá a kezdeményezést, amely célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon.
Okostelefonra készített úti segédlettel próbálkoznak a migránsok
Térképeket és videókat is kapnak.
Két Netflix-film gyűjtötte a legtöbb jelölést a díjra
Martin Scorsese Az ír című maffiaeposza és a Noah Baumbach Házassági történet című drámája.