Ország-világ

2009.10.20. 18:43

Rendezői adomány a delfinvadász japán városnak

Japán - A japán delfinvadászatot leleplező filmjének bevételeit annak a falunak adományozza az alkotás rendezője, amelynek tengerpartján rejtett kamerával készítette a dokumentumfilmet.

A felajánlást maga Louie Psihoyos jelentette be, aki kedden produkciója fesztivál-bemutatójára Tokióba érkezett. Az amerikai rendező annak tudatában utazott el a nemzetközi filmfesztiválra, amelynek programjában The Cove (Az öböl) című munkája szerepel, hogy akár őrizetbe vehetik. A dokumentumfilm elkészítésekor ugyanis - a japán rendőrség szerint - tiltott területen forgatott.

Bár a tokiói fesztivál a "zöld témát" állította programja középpontjába, a The Cove, amely már több nemzetközi fesztiválon sikerrel szerepelt, csak az utolsó pillanatban került be a vetítéssorozatba, főként külföldi nyomásra. Bemutatását szerdára tűzték műsorra.

A film egy apró tengerparti falu, Taidzsi (Taiji) hagyományos évi delfinvadászatát örökíti meg: a falusiak egy kis öbölbe terelik a delfineket, és ott szigonnyal megölik őket húsukért. Évente legalább kétezer delfin esik áldozatául a barbár vadászatnak.

A dokumentumfilm nagy vihart kavart nemzetközi állatvédő körökben, olyannyira, hogy a falu a felháborodás miatt bejelentette: felhagy a vadászattal.

Psihoyos megérkezése után elmondta, hogy ez alkalommal nem megy Taidzsiba, mert nem akarja provokálni az ottani rendőrséget. A filmmel kapcsolatban korábban többször kihallgatták, mert a felvételeket állítólag elzárt területen, engedély nélkül forgatta.

A rendező a film teljes hasznát a falunak ajánlotta fel, ha többé nem vadásznak delfinre. Elképzelése szerint a halászok akár bálnamegfigyelésre, akár más hasznos dologra fordíthatják a befolyó összeget. Reményét fejezte ki, hogy egész Japánban forgalmazzák majd az alkotást.

A dokumentumfilmes többek között azzal érvelt produkciójában, hogy a delfinhús higanyt tartalmaz, ami mérgező.

"Ha a japánok megnézik a filmet, szerintem befejezik az öbölhalászatot. Ez nem egy állatvédő film, ez a japánok érdekeit védő emberjogi film" - szögezte le Psihoyos.

A japán kormány több évszázados helyi hagyománynak nevezve vette védelmébe a delfin- és bálnavadászatot.

Hivatalos adatok szerint a japán delfinvadászok évente húszezer delfint ejtenek el. A felmérések azonban azt mutatják, hogy a legtöbb japán nem fogyasztott még delfinhúst, inkább helyi különlegességként kerül az étlapokra.

Taidzsiban június óta folyik a falu 3500 lakosának ingyenes, önkéntes szűrése, hogy megállapítsák, valóban károsította-e az egészségüket a delfinhússal fogyasztott higanymennyiség - árulta el a minap a falu egyik név nélkül nyilatkozó illetékese. Azt azonban cáfolta, hogy a vizsgálatnak bármi köze lenne a filmhez.

Psihoyos közel két évtizede dolgozik a National Geographic magazinnak, nemzetközileg elismert fotósként tartják számon. Szenvedélyes búvárként főként a tengerek élővilágával foglalkozik. A The Cove az első dokumentumfilmje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában