Ország-világ

2009.05.30. 23:40

Rendkívüli parlamenti ülés Pozsonyban Orbán miatt

Elegendő képviselői aláírást gyűjtöttek össze a szlovák kormánypártok ahhoz, hogy a pozsonyi parlamentben rendkívüli ülésszakot kezdeményezhessenek Orbán Viktor május 23-i esztergomi kijelentései miatt.

Erről Robert Fico miniszterelnök pártja, a szociáldemokrata Smer tájékoztatott szombaton.

A Fidesz elnöke a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP) közösen tartott esztergomi kampányrendezvényen arról beszélt, hogy az európai parlamenti választásokon eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviselheti a Kárpát-medencét az EP-ben. Robert Fico néhány nappal ezelőtti nyilatkozata szerint az Orbán Viktor által jelzett törekvés "jelentős módon veszélyezteti Szlovákia területi épségét és szuverenitását".

A rendkívüli ülésszakot sürgető indítványt hétfőn nyújtják be, Pavol Paąka házelnöknek hét napon belül kell összehívnia a képviselőket.

Megfigyelők szerint a szlovák kormánypártok a magyar témával serkentenék a szavazókedvet. A pozsonyi Focus közvélemény-kutató ügynökség napokban közzétett felmérése szerint Szlovákiában az EP-választáson 14 százalékos részvételi arány várható. Ez növelheti az esélyt, hogy az MKP nem egy, hanem legalább két mandátumot szerez. A párt 2004-ben is két képviselőt juttatott az EP-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában