Ország-világ

2015.04.10. 22:23

Rendőri túlkapások miatt tüntettek romák Szlovákiában

Romák százai tüntettek pénteken a rendőrség túlkapásai ellen a szlovákiai Nagymihályban, amiért pár napja a hatóságok brutálisan összeverték egy cigánytelep lakosait egy közeli faluban.

A Szlovákiai Roma Unió Pártja (SRÚS) által rendezett tiltakozáson a demonstrálók Robert Kalinak belügyminiszter távozását követelték, miután a tárcavezető már a romákat megverő rendőrök ellen indított nyomozás megindításakor azt állította, hogy a telep lakóinak sérüléseit nem okozhatta a hatósági fellépés.

"Elvesztettük a bizalmunkat a miniszterben" - mondta Frantisek Tanko, az SRÚS elnöke a dpa német hírügynökségnek.

Az SRÚS szombatra egy nagyobb tüntetést szervez a rendőri túlkapások ellen Rimaszombaton.

A romákat az háborította fel, hogy a Nagymihály közelében lévő Füzesér (Vrbnica) polgármestere a szlovák sajtónak arról számolt be, hogy a településre múlt héten kiérkező rendőrök szabályszerűen megrohamozták a cigánytelepet: bementek házakba és mindenkit megvertek, aki az útjukba került. A falu vezetőjének elmondása szerint amikor a lakosok értesítették a történtekről, és ő felvilágosítást követelt a rendőröktől, rasszista szitokszavakat kapott válaszul.

A rendőri fellépést követően 15 romát kellett kórházban kezelni.

Peter Pollák szlovák romaügyi kormánybiztos az előző héten közölte, hogy az államügyészség és a belügyminisztérium is vizsgálatot indított az ügyben. A szlovák rendőrség szóvivője tagadta a polgármester vádjait.

Civil szervezetek és szakértők az utóbbi években többször is bírálták a szlovák biztonsági erőket a roma kisebbséghez tartozókkal szembeni erőszakos fellépésük miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában